Senátor Václavec: Tanečky kolem ministerstva kultury mi připadají jako nastavovaná kaše

Senátoři schválili ústavní žalobu na prezidenta republiky. O žalobě nyní musejí rozhodnout poslanci – ke schválení je potřeba 120 hlasů. Proti ústavní žalobě hlasoval nestraník za hnutí ANO Ladislav Václavec. „Pan prezident by mohl jednat rychleji, ale není to hrubé porušení Ústavy,“ konstatuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Ladislav Václavec připouští, že v Ústavě není zakotveno, že by prezident měl hodnotit kvalitu kandidátů na ministry.

Petr Fiala je uznáván jako přirozený vůdce možné koalice proti hnutí ANO, tvrdí senátor Vystrčil

Miloš Vystrčil

Občanští demokraté začali vymýšlet strategii pro příští parlamentní volby. Vyzvali ostatní demokratické opoziční strany, aby s nimi vytvořily koalici a pokusili se společně porazit hnutí ANO. Jaké mají konkrétní představy? A mohl by projekt doplatit na neúčast Pirátů, kteří o společnou koalici nestojí?

„Ale u pana prezidenta jsme zvyklí, že se všemi kandidáty hovoří a projednává to jak s nimi, tak s předsedou vlády. To je jeho právo, které mu nemůžeme upírat,“ říká s tím, že je chybou, že takové právo není v Ústavě není zakotvené.

„Celé tyto tanečky kolem ministerstva kultury mi připadají jako nastavovaná kaše… A jestli to je porušování Ústavy, tak o tom by měl rozhodnout Ústavní soud,“ zdůrazňuje.

Miloš Zeman je podle něj silný prezident, který se podílí na tom, jaká bude vláda. A na připomínku moderátorky Marie Bastlové, že prezident není členem vládního týmu, odpovídá, že je členem vedení státu. „Vládu jmenuje pan prezident,“ argumentuje.

Na druhé straně ale souhlasí s tím, že prezident bude muset jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury, pokud na tom bude premiér trvat. „Politika je o dohodě a domluvě,“ věří Václavec.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související