Petr Fiala je uznáván jako přirozený vůdce možné koalice proti hnutí ANO, tvrdí senátor Vystrčil

Občanští demokraté začali vymýšlet strategii pro příští parlamentní volby. Vyzvali ostatní demokratické opoziční strany, aby s nimi vytvořily koalici a pokusili se společně porazit hnutí ANO. Jaké mají konkrétní představy? A mohl by projekt doplatit na neúčast Pirátů, kteří o společnou koalici nestojí?

V této fázi nejde o plán, ale spíše o vyslovenou myšlenku, brání se vymezení konkrétních obrysů možné koalice místopředseda ODS, senátor Miloš Vystrčil.

To, zda bude životaschopná, ukážou nejbližší měsíce. Nemůžeme to udělat jinak, než že ji vyslovíme, aby se její životaschopnost ukázala. Když to neřeknete, nikdo se o tom nebude bavit a nikam nepostoupíte,“ upřesňuje.

Objevují se různá ‚ale‘

ODS o možnosti spojenectví s dalšími demokratickými stranami zatím diskutovala pouze v kuloárech. Žádné oficiální usnesení v této věci zatím nevydala. Reakce, které po víkendovém prohlášení ODS dostává, se podle senátora Vystrčila různí, a to i v rámci samotné strany.

Objevují se různá ‚ale‘, často to třeba bývá dáno lokálními zkušenostmi. A pokud máme mít šanci dostat se k nějaké spolupráci a potom třeba i ke konkrétní dohodě, je potřeba znát plusy a minusy, napsat si je, položit si je před sebe a vyhodnotit, zda má nebo nemá smysl spolupráci realizovat. Jsme na začátku,“ shrnuje.

Piráti do předvolební koalice s ODS nepůjdou. „Neupínáme se k tradici 90. let,“ vysvětluje Michálek

Jakub Michálek, Česká pirátská strana

Občanští demokraté vyzvali ke vzniku opozičního bloku demokratických stran. Chtějí s ním vyhrát příští sněmovní volby. „To, že se toto téma objevuje, je logické,“ připouští předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „My jako Pirátská strana ale neuvažujeme, že bychom se spojili s ODS.“

Miloš Vystrčil popírá, že by ODS do diskuze s potenciálními partery, ale i v rámci vlastní strany vstupovala s jednoznačným návrhem. „Když předseda přímo řekne, čeho chce dosáhnout a že o tom začíná debatu, tak prostor pro tuto debatu uzavírá,“ vysvětluje senátor s tím, že v tuto chvíli ODS nemá stanovenu ani žádnou jasnou časovou hranici, dokdy chce možnosti spolupráce konkretizovat.

Uspěje koalice bez Pirátů?

Piráti se nechali slyšet, že o účast na společném projektu zájem nemají. Podle Miloše Vystrčila je za tím jejich ambice hrát roli lídra, kterou by v koalici s ODS neměli: „Ze všech vyjádření, která zatím mám od představitelů jiných stran, cítím, že Petr Fiala je uznáván jako přirozený lídr případné koalice, pokud by vznikla.“

Za neúčasti Pirátů by koalice ve volbách musela překonat hranici 20procentní podpory. „Myslím, že kdyby čtyřkoalice měla menší ambici než 20 procent, tak to vůbec nemusíme dělat,“ konstatuje rozhodně Miloš Vystrčil.

Má ústavní žaloba na prezidenta, kterou chtějí podat někteří senátoři, šanci na úspěch? Poslechněte si celý rozhovor Marie Bastlové se senátorem a místopředsedou ODS Milošem Vystrčilem ze záznamu.

autoři: Marie Bastlová , and
Spustit audio

Související