Sedm rómských rodin nemá kde bydlet

25. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

O střechu nad hlavou přišlo nedávno 7 rómských rodin ze Semil. Jejich dům v rómské čtvrti Kolonka totiž zachvátil začátkem února požár. 22 Rómů teď čeká v provizorních podmínkách na to, že bytový podnik dům opraví. Někteří se do opravených bytů těší, jiní ale tvrdí, že zpátky do rómského ghetta nechtějí. Liberecká zpravodajka Ivana Bernátová mluví o současné situaci s nájemnicí Helenou Ferkovou.

Helena Ferková: V půl šesté to začalo všechno hořet. Utíkali jsme bosí, jak jsme byli prostě, byla to hrůza.

Líčí nedávný požár rómského domu v Kolonce Helena Ferková. Ta nyní spolu se svým nemocným manželem Štefanem a s dětmi bydlí v bývalé MŠ v Bítouchově. Podobné provizorní bydlení zajistil starosta Semil František Mojžíš také pro dalších 6 postižených rodin.

František Mojžíš: To není věc jednoduchá pro jednu rodinu, natož pro 7 rodin a myslím si ale, že se nám to zdárně podařilo, i když problémy byly, některé opodstatněné, některé neopodstatněné.

Odsunutí do bývalé mateřské školy se semilským Rómům příliš nelíbí. Přišli prakticky o všechno a připadají si v Bítouchově jako ve vojenském táboře. Jakmile se poškozený dům opraví, měli by se Rómové nastěhovat zpět do svých bytů. Ferkovým se tam ale nechce. Jsou přesvědčeni o tom, že sestěhování Rómů do jedné čtvrti je jedním z důvodů, proč někdo dům zapálil.

Helena Ferková: Byl to útok proti Rómům. O tom jsme přesvědčeni, že to prostě někdo zapálil, protože druhý den se tam našel znovu kanystr s benzínem.

Její slova ale semilská policejní mluvčí Soňa Šídová nepotvrzuje.

Soňa Šídová: Z dosavadního šetření však zatím nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k cizímu zavinění.

Ferkovi by bez ohledu na výsledky šetření moc stáli o to, aby město dalo byt mimo rómskou čtvrť. Tvrdí, že patří mezi slušné Rómy. Pomáhali například v rámci nedávného experimentu semilské radnice s opravami domů a pan Štefan těsně před požárem dokončil novou koupelnu. Bojí se, že ti méně slušní Rómové nebo ti, co Rómy nemají rádi, jim jejich snahu opět zhatí.

Helena Ferková: Nejhorší na tom asi je to, že z toho udělali ghetto, neměli ty Rómy stěhovat do jedné čtvrti.

Budete mít odvahu se do té koupelny znovu pustit?

Štefan Ferko: Tam asi ne.

S Ferkovými nesouhlasí starosta Semil František Mojžíš.

František Mojžíš: Ghetto, oni se tam většina z nich dostala tím, že různě putovali po městě od bytu k bytu, všude neplatili, až se dostali do těch nejlacinějších sfér, což je zrovna tam.

Štefan Ferko tvrdí, že by se mělo oddělit zrno od plev, není prý Róm jako Róm.

Štefan Ferko: Podívejte se, oni nás tady nechávají, přitom ve městě nějaké byty jsou volné.

František Mojžíš: Teď v současné době nemáme například žádný.

Oponuje František Mojžíš. A tak se zřejmě Ferkovi budou muset, chtě, nechtě, vrátit do rómské čtvrti Kolonka.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu