Screeningový program zachraňuje životy. Nehrozí i vám rakovina tlustého střeva?

5. červen 2014

27 tisíc. Tolik lidí u nás každý rok připraví o život rakovina. Přitom by mnozí z nich mohli žít – kdyby si našli čas na prevenci…

Česká republika je jen kousek od velice smutného prvenství. Podle posledních výzkumů se celosvětově nacházíme na třetím místě – po Maďarsku a Slovensku – pokud jde o výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Štěpán Suchánek, vedoucí lékař oddělení gastrointestinální endoskopie Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN, za tím vidí několik důvodů. „Vzhledem k tomu, jak je rakovina tlustého střeva rozšíření v Česku, Maďarsku a na Slovensku, musí být její častý výskyt zapříčiněn i geneticky,“ uvažuje.

Čtěte také

Ne za vše však může genetika. „Na vině jsou i špatná strava a nezdravý životní styl,“ upozorňuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem. „Právě prevencí – tedy dostatkem pohybu a zdravou stravou – se rakovině tlustého střeva můžeme bránit,“ zdůrazňuje.

Je vám nad 50? Nezapomínejte na sekundární prevenci

Kromě toho existuje i takzvaná sekundární prevence. Ta se týká především skupiny, u níž je riziko vzniku nádorového onemocnění vyšší. „Hlavním rizikovým faktorem je věk,“ říká lékař. „Po 50. roce se riziko nádorů rapidně zvyšuje!“ varuje.

V roce 2000 byl v Česku zahájen screeningový program. Díky němu mají lidé na 50 let možnost nechat se vyšetřit. „A nese své ovoce, mezi lety 2000 a 2010 se úmrtnost snížila,“ říká Štěpán Suchánek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio