Screeningový program zachraňuje životy. Nehrozí i vám rakovina tlustého střeva?
27 tisíc. Tolik lidí u nás každý rok připraví o život rakovina. Přitom by mnozí z nich mohli žít – kdyby si našli čas na prevenci…
Česká republika je jen kousek od velice smutného prvenství. Podle posledních výzkumů se celosvětově nacházíme na třetím místě – po Maďarsku a Slovensku – pokud jde o výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Štěpán Suchánek, vedoucí lékař oddělení gastrointestinální endoskopie Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN, za tím vidí několik důvodů. „Vzhledem k tomu, jak je rakovina tlustého střeva rozšíření v Česku, Maďarsku a na Slovensku, musí být její častý výskyt zapříčiněn i geneticky,“ uvažuje.
Ne za vše však může genetika. „Na vině jsou i špatná strava a nezdravý životní styl,“ upozorňuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem. „Právě prevencí – tedy dostatkem pohybu a zdravou stravou – se rakovině tlustého střeva můžeme bránit,“ zdůrazňuje.
Je vám nad 50? Nezapomínejte na sekundární prevenci
Kromě toho existuje i takzvaná sekundární prevence. Ta se týká především skupiny, u níž je riziko vzniku nádorového onemocnění vyšší. „Hlavním rizikovým faktorem je věk,“ říká lékař. „Po 50. roce se riziko nádorů rapidně zvyšuje!“ varuje.
V roce 2000 byl v Česku zahájen screeningový program. Díky němu mají lidé na 50 let možnost nechat se vyšetřit. „A nese své ovoce, mezi lety 2000 a 2010 se úmrtnost snížila,“ říká Štěpán Suchánek.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?