Sabe Amthor Soe

25. květen 2009

Až do tisíce kilometrů vzdálené Barmy se v pondělí vypravil Dopolední Radiožurnál. Jeho hostem totiž byla Sabe Amthor Soe, zakladatelka Barmského centra v Praze. Jak se žije obyčejným Barmáncům v režimu ovládaném vojenskou juntou? Nejen na to se jí ptala Lucie Výborná. V úterý 26. května bude hostem advokátka Dagmar Raupachová.

"Ekonomická situace se během posledních 40 let za vlády vojenského režimu zásadně zhoršila," shrnuje Sabe Amthor Soe situaci v současné Barmě. A život obyčejných Barmánců je ještě těžší po loňském řádění cyklónu Nargis. Ten totiž zasáhl nejúrodnější část Barmy. "Pro lidi je každodenní přežití stále těžší a těžší - a stát jim nijak nepomáhá," popisuje Sabe Amthor Soe nelehký život obyvatel Barmy.

"Lidé jsou zkrátka odkázáni sami na sebe," shrnuje Sabe Amthor Soe. Její tvrzení potvrzují i prostá čísla. Barmská vláda ze státního rozpočtu vydává 50 procent na údržbu armády, maximálně 0,3 procenta státního rozpočtu však putují do zdravotnictví.

Co turista v Barmě nikdy neuvidí, protože to barmská vláda před očima zvenčí dovedně schovává? Vypálené vesnice, děti nechodící do školy nebo lidé vyhnaní ze svých polí. A to není vše. "Junta dodneška vede vnitřní civilní válku s různými etnickými skupinami. A lidé živící se zemědělstvím nemají klid na to, aby žili normálně - neustále musí utíkat. Až milión je těch, kteří jsou v rámci Barmy násilně vnitřně přesídlovaní," popisuje pro českého posluchače Sabe Amthor Soe.

A domnívá se Sabe Amthor Soe, že obyčejní občané státu tisíce kilometrů vzdáleného od Barmy mohou obyvatelům země ovládané vojenskou juntou nějakým způsobem pomoci? "Musíme si uvědomit, že naše vlády jsou voleny námi - a měly by zastupovat naše zájmy. A jedním z našich zájmů je i propuštění barmských disidentů, které junta drží pod zámkem."

Jsou podle Sabe Amthor Soe Češi ochotni Barmáncům pomáhat? A proč je pro bojovníky a bojovnice za svobodnou Barmu tak důležitá barmská disidentka Su Ťij? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Sabe Amthor Soe i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio