S Michaelou Bakotovou do světa módy

4. říjen 2004
Dva na jednoho

Dobré odpoledne a příjemný poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu vám přejí Naděžda Hávová a Vladimír Kroc. Dnes si budeme v pořadu Dva na jednoho povídat hlavně o módě. Náš dnešní host včera přiletěl z Milána, kde byl na veletrhu MilanoVendeModa , módní návrhářka Michaela Bakotová. Dobrý den.

Host (Michaela Bakotová): Dobrý den.

Moderátor (Vladimír Kroc): Magistra artis Michaela Bakotová se narodila 27. 11. 1971 v Roudnici nad Labem. Vystudovala střední průmyslovou školu textilní v Brně, potom vysokou školu uměleckou průmyslovou a po ní ještě DAMU, obor scénografie a divadelní kostým. Před třemi lety byla na mezinárodním veletrhu módy Styl a Kabo v Brně oceněna jako výtvarnice sezóny. Ze soutěže mladých talentů ve Švýcarsku si přivezla 2 zlaté a po jedné bronzové a stříbrné medaili. Na jaře byla nominována do prestižní akce Fashion Point Praha. Před sedmi lety založila vlastní značku.

Moderátor (Naděžda Hávová): Já už jsem to na začátku řekla. Vrátila jste se z módního veletrhu v Miláně. Byla jste tam za inspirací?

Host (Michaela Bakotová): Samozřejmě byla jsem za inspirací a vlastně podívat se, protože každý ten stát, třeba Itálie, Francie, Londýn, Paříž, všude je to jiné. Ta Itálie je pro mě osobní záležitost, protože mně se to hrozně líbí. V Miláně samozřejmě nejenom návrháři vystavovali.

Moderátor (Vladimír Kroc): To jsou jenom Italové?

Host (Michaela Bakotová): Z 90 procent jsou to Italové a potom je tam velice příjemné, že je tam sekce pro návrháře mladé, kteří začínají a mají svoje značky, tak více méně tam byli návrháři z celé Evropy, takže i bylo příjemné s nimi si popovídat, konfrontovat, zjistit, že mají úplně stejné problémy jako my, ne-li ještě větší, protože ta konkurence tam samozřejmě je větší. Bylo to fantastické i vlastně z toho, že vlastně Miláno je Mekka designu, takže kam se člověk podívá, tak prostě všude to bylo.

Moderátor (Vladimír Kroc): Proč zrovna Miláno je vlastně nejvýznamnějším městem módy v Itálii?

Host (Michaela Bakotová): Tam to má obrovskou tradici. Nejenom to, že je to město módy, ale je to město designu, jak jsem řekla, že tam probíhá několik veletrhů, kde vlastně teď probíhá tento veletrh módy, a vlastně hned následuje Fashion week. To znamená, že vlastně návrháři budou představovat svoje přehlídky, svoje nové kolekce. Vlastně potom následuje zase další veletrh designu.

Moderátor (Naděžda Hávová): Miláno je nejenom Mekka italské módy, je to i Mekka světové módy. Myslíte, že Praha má šanci také jednou se stát takovým centrem?

Host (Michaela Bakotová): Praha je velice přitažlivé město. To znamená, že má i velice dobrou pozici, kdy ze západu blízko, z východu blízko, takže více méně v celé východní Evropě není žádný takový Fashion week. Samozřejmě třeba Rusko se o to snaží, který by mol prezentovat třeba všechny návrháře z východní Evropy, což by bylo naprosto fantastické. Každopádně už několik sezón tady probíhá Fashion week, Fashion point Praha, kdy se ho účastní více méně skoro všichni čeští návrháři a v posledních dvou ročnících jsou tam třeba i zahraniční účastníci. Jen škoda, že opravdu zatím málo lidí o tom ví.

Moderátor (Vladimír Kroc): My se k tomu ještě vrátíme, protože ten nejbližší bude teď někdy v listopadu, ale abychom si povídali také o vás osobně. Když jsem se pročítal vaším profesním životopisem, tak jsem se dočetl, že už jste navrhovala leccos, oblečení pro závodníky, ale i třeba průvodce muzeem, kolekci kravat a pracovních oděvů pro Barum Otrokovice, kravaty pro moderátory televize Nova, kolekci prádla, sportovních bund, modely pro dívčí skupinu Holki. Co je vám osobně nejbližší?

Host (Michaela Bakotová): Člověk, když vystuduje tu školu, tak samozřejmě přemýšlí, co by tak mohl dělat nebo co by ho nejvíce bavilo. Také záleží na tom, kdy tu školu skončí, vlastně v jakém období a tak dále, takže se utváří. To znamená, že já jsem zjistila, že pro mě nejlepší jako dělat věci pro sebe, to znamená utvořit si vlastní značku, snažit se vytvořit takové kolekce, které by byly prodejné, aby ta firma se rozrůstala. Nechci být žádný mega gigant, chtěla bych více méně se specializovat, abych měla radost, když ty své modely uvidím jít po ulici, tak to je to velké za dostiučinění.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ono to vypadá, že jste se chvíli rozmýšlela, protože když jsem v úvodu mluvil o tom, co jste vystudovala, tak jste ještě po vysoké škole umělecko průmyslové zamířila na DAMU, takže to vypadalo, že se rozmýšlíte?

Host (Michaela Bakotová): Já mám takovou pověst, že budu studovat až do vysokého stáří.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ještě studujete?

Host (Michaela Bakotová): Ne, zatím ne, ale určitě něco takového ještě přijde, protože mě to hrozně baví. Myslím si, že člověk jakoby se měl vlastně vzdělávat neustále a vlastně v té módě je to i trošku takové stresující, že vlastně tam neustále se mění trendy, neustále vlastně ten design se vyvíjí. Vlastně ještě tyto jakoby záležitosti ovlivňuje spoustu faktorů, co se děje ve světě, co se děje v hudbě. To znamená, že člověk absolutně nemůže usnout. To znamená, že si myslím, že i tato tvorba může být pro člověka, který více méně neustále chce něco vědět.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co vám třeba osobně dalo studium divadelního kostýmu oproti třeba té vysoké škole umělecko průmyslové?

Host (Michaela Bakotová): Tak mě zajímalo vůbec to prostředí toho divadla a vlastně tam se pracuje úplně jinak. Tam nejde o žádné trendy, což znamená, že to je i takové, že si člověk odpočine, že pracuje s textem, pracuje prostě s lidmi jakoby v týmu a je to něco jiného. Takže jsem si říkala zkusit to, jaké to je, každopádně jsem zjistila, že ta móda mě baví mnohem víc.

Moderátor (Naděžda Hávová): Je možno se u nás návrhářskou činností proslavit?

Host (Michaela Bakotová): Já bych řekla spíš prosadit.

Moderátor (Vladimír Kroc): Je to těžké prosadit se s vlastní značkou?

Host (Michaela Bakotová): Všichni říkají, že to není jednoduché, a je prostě i fakt, že spousta značek třeba zaniká. Já si myslím, že to je jako v jakékoliv jiném oboru lidské činnosti, že prostě člověk tomu musí věřit. Jakmile prostě jeho prvotní myšlenka je, že já to zvládnu, já tomu věřím, tak můžete dělat úplně cokoliv na světě.

Moderátor (Naděžda Hávová): Čím se trefit Čechům do vkusu?

Host (Michaela Bakotová): Když bych řekla, že by to mělo záviset na nás, že my bychom měli utvářet vlastně jakoby vkus nebo dávat takový tón, co by ti lidé měli nosit, tak je to dost těžké, protože ty trendy jsou široké a záleží to opravdu na každém člověku, co si vybere. Tady ještě takový malý problém, že přece jenom ta doba takového toho svobodného uvažování a rozhodování je velice krátká na to, aby člověk se stal jakýmsi individuem, aby nepotlačoval sama sebe, aby si vlastně i vybíral věci, které by vlastně ladily s jeho osobností, aby vlastně těmi trendy nezabil sama sebe.

Moderátor (Naděžda Hávová): Myslíte, že my Češi jsme v módě odvážní? Nebo v porovnání se světem, jak jsme na tom?

Host (Michaela Bakotová): Jak jsme na tom v porovnání se světem? Já bych to řekla takhle, že více méně ta nabídka je tady poměrně stejná jako všude v zahraničí a že záleží to na té kultuře. To, co vás obklopuje kolem vás, jak jste vychovávaná, co vás v té škole učí, tak to ovlivňuje i to, proč vlastně si vyberete tuhle věc a proč si nevyberete tuhle. Tady nám pořád chybí taková ta kultivovanost.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co vás přivedlo k tomu, že jste se začala zabývat právě navrhováním módy?

Host (Michaela Bakotová): Já jsem to měla velice jednoduché, protože mám pocit, že už jsem se s tím narodila, což je velice jednoduché, že člověk nemusí pátrat a vlastně hledat, co by měl dělat.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže vy jste to věděla odjakživa?

Host (Michaela Bakotová): Já jsem to nějak věděla odjakživa.

Moderátor (Vladimír Kroc): Zdědila jste to po někom, někdo měl takové sklony v rodině?

Host (Michaela Bakotová): Moje maminka se tomu také chtěla věnovat, ale tenkrát v těch 50. letech ta doba nebyla jakoby jednoduchá a ještě vlastně moje rodina je poměrně rozsáhlá a široká, takže tam bylo tolik dětí, že vlastně každému se věnovat nebylo moc jednoduché. Můj bratr dělá šperky a myslím, že nějaký prapraděda zase něco maloval, takže jako nějaký ten sklon tam bude k tomu výtvarnu.

Moderátor (Naděžda Hávová): Jak ovlivňuje třeba Michaela Bakotová svou rodinu, když maminka jde třeba někam večer a říká: Zavolám Michaele, aby mi poradila, co na sebe?

Host (Michaela Bakotová): To se neptejte. Musím říct, že to trvalo nějakou dobu, než vlastně jako přesvědčíte. To je právě o tom, že vlastně i ty určité věkové kategorie, třeba ti mladí lidé s tím nemají problém, ale vlastně přesvědčit toho člověka, který přece jenom už je trošku starší, tak vlastně už má zažité věci a má i zažité barvy a vlastně třeba někteří lidé třeba i vlastně zůstanou v určitém věku a více méně se nerozvíjí. Onehdy jsou překvapený, když vlastně ten odborník jim dokáže poradit, že to může být úplně jinak a mnohdy jsou překvapeni velice příjemně. Moje kamarádky mě trošku nemají rádi, protože když jim přijdu do skříně a vyházím jim skoro všechny skříně a řeknu, že tohle a tohle ne, ale pak mám zpětnou odezvu, že přesně tak to mělo být. Je to i příjemná práce, když člověk vidí, že to má ten smysl a že mají radost ti lidé, že jim pomůžete v tom.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co vy osobně? Sázíte čistě jenom na svůj osobní vkus a nebo si necháváte také od někoho poradit?

Host (Michaela Bakotová): Já bych spíš řekla, že takový jakoby ten cit, že spíš tyhle věci dělám citem. Poradit, co se týká módy, to spíše jako vnímám vizuálně, že vlastně se nechávám inspirovat, vlastně vidím, co kolem mě je. V tom mám pocit, že snad ani jako poradit nepotřebuji. Spíše poradit v jiných oblastech.

Moderátor (Vladimír Kroc): Tak to by už bylo asi jiné téma.

Moderátor (Naděžda Hávová): Povídali jsme si o tom, co obnáší práce módní návrhářky. Pojďme si povídat o akci, která teď zanedlouho nastane v půli listopadu. Myslím, že 22. listopadu odstartuje Fashion point Praha, což bude akce plná módy. Vaše práce, Michaelo, budou na této akci také zastoupeny, přibližte nám.

Host (Michaela Bakotová): Ano, teď se prostě připravuje ta kolekce, kterou já budu vytvářet, to znamená materiály, oslovení spousty lidí, kteří se na tom budou podílet. Takže se také samozřejmě chystám, tuto akci si nenechám samozřejmě ujít, takže chystám i svoji kolekci. Poprvé se podařilo na tomto Fashion weeku do toho i jakoby dostat pana primátora Pavla Béma a pana primátora Prahy 1, který vlastně bude jakoby zaštiťovat tuto akci a bude vlastně i zahájení akce v rezidenci pana primátora a samozřejmě i v tomto Fashion weeku je spousta soutěží. Jedna z těch soutěží, Výtvarník sezóny, kdy výtvarník tím, že prostě ta jeho kolekce bude nejkreativnější, nejúspěšnější, tak získá tohoto Výtvarníka sezóny, to znamená sezóna je, že máme vždycky ten Fashion week dvakrát ročně. To znamená, teď bude podzim, zima. Tento titul Výtvarník sezóny provází spoustu cen, člověk dostane i finanční podporu, aby mohl v příští kolekci obhájit ten titul.

Moderátor (Vladimír Kroc): To je vlastně novinka, že dříve to tak nebylo, že ten titul Výtvarník sezóny bylo možné získat jenom jednou, jestli tomu dobře rozumím?

Host (Michaela Bakotová): Přesně tak. Teď vlastně je Výtvarník sezóny, což vlastně i napovídá, člověk se může účastnit neustále a vlastně podle toho, jak se mu bude dařit, tak může ten titul získat několikrát.

Moderátor (Vladimír Kroc): Přiznám se, že mi nejde na rozum, jak lze určovat trendy sezóny, která přijde za rok, za dva. Vy už jste řekla, že už pracujete na tom, co se bude nosit v létě 2006.

Host (Michaela Bakotová): Více méně ne to se bude nosit, ale že už člověk prostě má třeba barevnosti nebo už ví, jaké budou látky, takže už v myšlenkách se na to může připravovat. Tady jde o to, že když člověk vlastně jako chce tvořit trendově a světově a vlastně chce ty kolekce vytvářet, tak samozřejmě to musí mít nějaký předstih a takhle to chodí všude ve světě, takže už třeba kolekce na příští léto už je dávno vytvořená. Teď se bude dělat kolekce na příští zimu.

Moderátor (Naděžda Hávová): Michaelo, prozraďte nám, co se bude nosit příští rok v létě?

Host (Michaela Bakotová): Tak jestli si pamatujeme, tak toto léto bylo ve znamení velice takových těch pestrých a hýřivých barev, takže ty barvičky nám zůstanou, akorát budou mnohem tlumenější. Vlastně to bude velmi ženské. Bude tam i velmi takových rustikálních stylů, ale bude to všechno takové jakoby v pudrových tónech, velice jemné materiály. Uvidíme, co se dostaneme k nám do České republiky. Přece jenom každá země je ještě specifická ve výběru.

Moderátor (Vladimír Kroc): Zase se zeptám jako chlap. Co to znamená, že to bude velmi ženské? Já mám pocit, že když žena je žena, tak i když má na sobě třeba pánský kostým, tak pořád je to ženská.

Host (Michaela Bakotová): Vzhledem k tomu, že ty trendy určují skupiny lidí, abychom věděli, co se bude nosit, a vlastně abychom k tomu nějakým způsobem také se v tom zorientovali, tak my jsme tady měli dlouhou dobu spoustu sezón takového toho sportovního městského oblečení a vlastně už bylo to naznačené v minulé sezóně a vlastně v této zimě to propukne, kdy zase bude takový ten návrat takových těch klasických materiálů v moderních úpravách. Může to být třeba ten materiál, který je zpracován v určitém klasickém stylu nebo třeba ve sportovním stylu. To znamená, že návrat spoustu takových těch tvídů, krajek, lesklých materiálů. Ta žena vlastně bude nádherná, bude to žena v podpatcích, ale třeba se sportovní budou, ale každopádně už to nebude taková ten žena-muž.

Moderátor (Naděžda Hávová): Takže inspirovat se módou pro příští jaro-léto se můžete od 22. listopadu do 30. listopadu v Praze na akci Fashion point Praha.

Host (Michaela Bakotová): Tam samozřejmě bude ještě i příjemná věc, kdy teď poprvé se udělá to, že až skončí ten Fashion week v Mánesu, tak poslední den veškeré kolekce se budou na místě prodávat. Musím říct, že bohužel většina české populace si myslí, že co návrhář, to drahé věci, tak se velice mýlí a velice ráda bych je všechny pozvala, protože si myslím, že to bude i příjemný nákup za dobré ceny.

Moderátor (Vladimír Kroc): Činíme tak už trochu s předstihem, ale já bych se rád ještě vrátil k vašim dojmům z milánského veletrhu. Měla jste možnost posoudit, jak velkou podporu tam mají mladí výtvarníci?

Host (Michaela Bakotová): Ta podpora je už v tom, že vůbec tam funguje ten systém. To znamená, že vy když vytvoříte nějakou kolekci, tak se tam prezentujete a tam prostě davy obchodníků, kteří prostě když vidí, že něco je zrovna hodně zajímavého, tak prostě kontrahují, nakupují a vlastně člověk má tu možnost i to, co dělá, co ho baví, prodávat. Ta podpora je tam obrovská. Je to vlastně i vidět v koncepci celého toho veletrhu, jak to funguje, co vlastně pro návrháře, ačkoliv je to třeba velice jednoduše prezentováno, to se týká třeba designu jednotlivých těch stánků, tak vlastně tam, kde se ušetří, tak vlastně zase může být třeba na podporu toho, že ty návrháři tam nemají jenom ty stánky, ale mohou tam mít tu módní přehlídku. Samozřejmě na těch modelkách je to mnohem lépe pro ty obchodníky vidět. Je to velice takové odlehčené, je to jako když létají motýlci, celá ta móda je tam taková velice hravá.

Moderátor (Naděžda Hávová): Jak je to s podporou návrhářů u nás?

Host (Michaela Bakotová): Když to srovnám třeba před deseti lety, kdy vlastně jakoby vznikaly veškeré podpory těmto návrhářům různými akcemi, třeba na brněnských veletrzích a vlastně teď na Fashion pointu Praha, tak je to čím dál tím lepší a prostě všichni se snaží udělat pro ty návrháře co nejvíce. Teď je jenom otázka toho, že je tady obrovská bariéra ať v médiích, kde vlastně se o tom moc nepíše, což by měly všechny časopisy se na to vrhnout jako včely na med. Samozřejmě to je velká bariéra i těch obchodníků, kdy si myslím, že určitě také se to jednou protrhne, dost v to doufám.

Moderátor (Vladimír Kroc): Změnilo se třeba něco po vstupu do Evropské unie?

Host (Michaela Bakotová): Myslím si, že je to velice individuální, že hodně záleží na tom, aby ten návrhář, protože bohužel tady u nás ještě člověk musí být návrhář obchodník, manager, všechno v jedné osobě, takže ten, kdo má aspoň trošku obchodního ducha, tak má velkou výhodu, že může prostě fungovat nejenom v České republice, ale samozřejmě má tu možnost fungovat i jinde.

Moderátor (Naděžda Hávová): Čím třeba může zaujmout Michaela Bakotová?

Host (Michaela Bakotová): O tom jsme právě v nedávné době hodně přemýšleli, jak se specializovat, protože v tom prostě tkví takový ten úspěch, aby člověk věděl přesně, pro koho to bude určené, protože samozřejmě máme tady obrovskou asijskou základnu všech výrobků, které zahlcují celosvětový trh, takže nám návrhářům a nejenom nám, ale vlastně i obchodníkům, kteří mají značky, které už člověk zná nebo zná, tak vlastně musí najít jakoby skulinu v trhu nebo vlastně co tomu člověku nabídnout. Není to už třeba jenom vůbec ve vymýšlení těch věcí, ale vlastně, jak mu to nabídnout, jaký způsob prezentace, vymyslet ten příběh, že vlastně už jenom ten nákup těch věcí je pro člověka, vlastně dát mu ten servis. My vlastně teď vymýšlíme, více méně už to máme vymyšlené, jakým způsobem bychom to vůbec chtěli prezentovat, jakým způsobem prodávat ty věci, takže si myslím, že do dvou let bude několik možných obchodů, kde to naše oblečení bude moci koupit. Nevím, jestli v České republice, doufejme, že za nějakou delší dobu také ano.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ještě bychom se mohli zmínit o tom, že v červnu se konala v Dobřichovicích dobročinná přehlídka vašich modelů ve prospěch nadace Divoké husy. Jak jste se dostala k takové to nadaci?

Host (Michaela Bakotová): Tím, že já vlastně, když jsem vyšla školu, tak jsem pracovala v salónu paní Terezy Bartákové, teď ona má galerii v Řevnicích, salón číslo 1. Jelikož vlastně tato paní pracuje i v této nadaci, tak já jsem věnovala spoustu svých modelů ve prospěch denního stacionáře, kde jsou postižené děti, jsou tam i drogově závislí.

Moderátor (Vladimír Kroc): Kolik se podařilo vybrat?

Host (Michaela Bakotová): Mám pocit, že to bylo 20 tisíc, což bylo velice slušné, takže vlastně Divoké husy, tato nadace holandská věnovala ještě jednou tolik. Za celkový obnos se pořídil program, který se jmenuje Pedi, a je to velice dobrý program proto, že obsahuje testy, podle kterých se zjistí, kam ty děti zařadit, do jakých škol. Dříve to bylo tak, že vlastně ta nadace si musela velice draze platit agenturu, která jim dělala, takže takhle mnohé ušetřila a může si to dělat sama.

Moderátor (Naděžda Hávová): Michaelo, co byste doporučila malým holkám, mladým holkám nebo klukům, kteří se zajímají o módu, chtějí se jednou stát módními návrháři, čeho by se neměli vzdát, za čím by si měli jít, aby jednou z nich byli úspěšní modisté?

Host (Michaela Bakotová): Já si myslím, že v první řadě aby věřili sami sobě, aby se vůbec ničeho nebáli a aby se naučili cizí jazyky, protože bez toho to nejde.

Moderátor (Vladimír Kroc): Naším hostem v pořadu Dva na jednoho byla módní návrhářka Michaela Bakotová. Rychle to uteklo, děkujeme, na shledanou.

Host (Michaela Bakotová): Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: vlk , nah
Spustit audio

Více z pořadu