S Abbou na jednom pódiu? Zkuste to ve Stockholmu

Kostýmy, fotky, sbírky zlatých desek, novinové zprávy, maskérna i hudební studio, kde vznikaly jedny z neprodávanějších písní všech dob – ABBA, kam se člověk podívá. Stačí se rozhlédnout na jediném místě, ve vůbec prvním muzeu této skupiny na světě. Ve švédském Stockholmu se o slavné čtveřici, která se rozpadla už na konci roku 1982, dozvíte i to, co vás zajímá, ale báli jste se zeptat.

„Je to příběh o tom, jak se čtyři mladí lidé náhodou potkali a nakonec založili hudební skupinu. A je vyprávěn přesně tak, jak jsem chtěl,“ popisuje Björn Ulvaeus, bývalý kytarista, textař a zpěvák Abby. A také exmanžel Agnethy.

Než se tento pár rozešel, stejně jako později i druhá dvojice Anni-Frid a Benny, prožila švédská čtveřice deset veleúspěšných let a dosud prodala přes 370 miliónů desek. A co se skrývá za tímto úspěchem?

Čtěte také

„Ano, přesně vím proč. Samozřejmě, že to vím,“ odpovídá s nadsázkou Björn Ulvaeus. „Ne, nevím, nedokáži zdůvodnit, proč jsme pořád v kurzu, proč nás lidé poslouchají, mají nás rádi a kupují naše desky,“ zamýšlí se. „Jsem za to pochopitelně vděčný, mám z toho radost, ale nepřestává mě překvapovat, proč tomu tak je,“ dodává.

Rozjeďte to na Waterloo nebo Dancing Queen!

Dnes za ním přijely fanynky až z Latinské Ameriky. „Vždy mi byl sympatičtější Björn. Je tak chytrý, hezký a roztomilý,“ neskrývá své sympatie Celesta z Buenos Aires, která se oblékla stejně jako Agnetha. Nebo jako Anni-Frid?

Fanoušci z Latinské Ameriky dorazili do Stockholmu

„Vypadám jako obě – Agnetha i Frida, ale protože se mi víc líbila Anni-Frid, mám ještě navíc kytku, kterou na některých kostýmech nosila,“ ukazuje a mizí v útrobách muzea. Za chvíli ji potkám v jednom z boxů pro karaoke. Zpívá píseň, na které vyrostly celé generace – Waterloo.

„Jsme fanoušky téměř 40 let a teď se konečně splnil náš sen,“ říká 55letý Mariano z Argentiny. „Nejradši mám čtvrté studiové album nazvané Arrival, na kterém je podle mě největší hit skupiny, totiž Dancing Queen,“ tvrdí.

Není divu, že touží po fotce v helikoptéře, která je i na obalu desky Arrival. A v muzeu tento vrtulník nemůže chybět! Návštěvníci si pak mohou zazpívat zmíněný hit Dancing Queen, a to se členy kapely, i když jen virtuálními.

Roky s Abbou? Ne nejlepší, ale určitě nejplodnější

„Vidíte je pod sebou, jak tančí a zpívají. Před sebou máte text písně. A co je nejlepší, nevidíte publikum, takže se můžete odvázat, vše si nahrát a uložit na internet,“ ukazuje průvodkyně. Celé muzeum je interaktivní a radost z něj má i sám Björn Ulvaeus, který čelil palbě otázek od novinářů. A odpovídal velmi upřímně.

Ke skupině ABBA patří blyštivé kostýmy

„Neřekl bych, že roky strávené v Abbě byly těmi nejlepšími v mém životě. V každém případě byly nejplodnější, co se tvorby týče, to určitě,“ přiznal. Všechny také zajímalo, zda existuje nějaká šance, že by se ABBA ještě někdy sešla na pódiu, o což se vehementně snaží třeba anglický zpěvák Robbie Williams.

Odpověď je však jasná. K vystoupení už prý nedojde. Přesto bude ABBA rozdávat svým fanouškům radost dál. A to i díky muzeu ve Stockholmu.


Muzeum věnované Abbě najdete na stockholmském ostrově Djurgården

autor: mir
Spustit audio