Rozhovor s Vlastimilem Košťálem

23. říjen 2003
O kom se mluví

Dobrý poslech přeje Jan Pokorný. Hostem je dnes Vlastimil Košťál, prezident fotbalové Sparty a manažer fotbalové reprezentace České republiky. Dobrý den. Včera Sparta porazila Bešiktaš Istanbul. Byl to zápas podle vašich představ? Takovou Spartu chcete mít i v budoucnu?

Host (Vlastimil Košťál): Dobrý den.

Host (Vlastimil Košťál): Tak určitě tomu výkonu by odborníci leccos vytkli, ale já si myslím, že to byl vynikající zápas. Dali jsme do toho zápasu maximum a to podstatné je, že jsme zvládli důležitost toho zápasu, bylo důležitý bodovat a my přesto, že vlastně ten zápas potom tím, že vypadl ten rychlý vyrovnávací gól, tak jsme ten zápas zvládli do toho vítězného konce, takže já si myslím, že i pro další náš vývoj a pro tu sérii byl velice zásadní.

Moderátor (Jan Pokorný): Nakonec nastoupil i ten, jemuž se říká nejdražší náhradník Sparty, Igor Gluščevič. Litujete, že jste ho do Sparty brali?

Host (Vlastimil Košťál): Tak určitě ne. Já si myslím, že Igor nezapomněl nic ze svého fotbalového umu a to, že to jeho místo vybojoval svými výkony Marek Kyncl, tak to je prostě fotbalový život profesionálního fotbalisty, a já pevně věřím tomu, že Igor se do té sestavy vrátí. Tím samozřejmě ale současně nepřeji Markovi, aby se mu nedařilo. Já jsem rád, když se mu daří. Jsem rád, když dává góly, ale jak říkám, Igor Gluščevič má nadále naši důvěru, takže jsem optimista.

Moderátor (Jan Pokorný): Pozorovatel sparťanských výkonů zvenčí by soudil, že Karel Poborský, zejména po těch výkonech v zápasech se zahraničními kluby, by si mohl koledovat o to, že o něj bude zájem opět zvenku. Je?

Host (Vlastimil Košťál): Není ten zájem, ale já si myslím, že to určitě není proto, že by Karel nepodával výkony evropské úrovně. Určitě řada evropských renomovaných klubů by hráče, jako je Karel Poborský, určitě rádi vzaly do kádru. Nicméně Karel ty zahraniční angažmá úspěšné má za sebou a rozhodl se vlastně ten závěr té kariéry strávit tady v České republice ve Spartě a pochopitelně jeden z jeho hlavních motivů je reprezentace, ten vrchol je asi mistrovství Evropy, ale já si myslím, když Karel bude zdravý a bude v té formě, v které dneska je, že určitě budeme diskutovat o tom, aby tu kariéru protáhl do mistrovství světa.

Moderátor (Jan Pokorný): Kariéru ve Spartě?

Host (Vlastimil Košťál): Kariéru fotbalisty.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže občas uvažujete o tom, že by to byl hráč za dobrou cenu?

Host (Vlastimil Košťál): Ne, ne, neuvažuji tak. My jsme samozřejmě ty diskuse ještě s Karlem nevedli, ale já věřím tomu, když se rozhodne tu kariéru svoji profesní prodloužit do mistrovství světa v roce 2006, tak určitě budeme jednat o tom, aby v klubu to dohrál ve Spartě.

Moderátor (Jan Pokorný): Za několik minut na někdejším velkém spartakiádním stadionu na Strahově otevíráte moderní tréninkové centrum Sparty. Komu bude zejména sloužit?

Host (Vlastimil Košťál): To tréninkové centrum bude především sloužit fotbalu. My jsme samozřejmě, ta první naše myšlenka nebo ten náš motiv byl tak, abychom nějakým způsobem koncentrovali ten tréninkový proces mládeže, který ve Spartě jsme měli nějakým způsobem dislokován do řady hřišť, neodpovídala ani kvalita, ani zázemí a bylo to v podstatě nedůstojný Sparty, takže to byl vlastně ten první motiv. Nakonec vzniklo tréninkové centrum, řekl bych evropských parametrů, nejenom díky těm osmi hřišť, které tam jsou, ale i toho zázemí provozního, které tam je včetně regenerace, včetně všech možných fittnes zařízení, restaurace a tak dále, takže dneska samozřejmě ten rozměr toho využití je v podstatě širší a diskutujeme i s Karlem Brücknerem o využití třeba pro reprezentační tým a samozřejmě věřím tomu, že ho bude využívat i řada mládežnických reprezentací.

Moderátor (Jan Pokorný): Četl jsem dnes v novinách, že fotbalový tým našich poslanců míří za fotbalem někam do Anglie, možná i pro ně by to byla zajímavá tréninková plocha?

Host (Vlastimil Košťál): Nejsem si jistý, ale tuším, že hrají v Dublinu, jestli se nemýlím. Tak já si myslím, že Strahov je blíže, takže příště by mohli si zahrát u nás.

Moderátor (Jan Pokorný): V současné době prý intenzivně jednáte se strategickým zahraničním partnerem, jehož jméno by mohlo tréninkové centrum nést. Které je to nejpravděpodobnější?

Host (Vlastimil Košťál): Tak rádi bychom, abychom našli renomovaného partnera, který vlastně celosvětově je spojen s mládežnickým fotbalem. Takový partner nepochybně je, já myslím, že neřeknu nic zásadně špatného, když prozradím, že naším přáním je, aby vlastně to tréninkové centrum se spojil s firmou Coca cola, která vlastně tady v České republice pořádá ten školský pohár. Je to vynikající akce pro mladé hráče. Řada z nich se poprvé dostane na travnaté hřiště. Je to velice ceněné a já si myslím, že by bylo důstojné, kdyby třeba to finále se hrálo na Strahově a bylo by to to tréninkové centrum, které by zastřešovalo ten báječný projekt.

Moderátor (Jan Pokorný): Říká se o vás, pane inženýre Košťále, že jste nejmocnější mužem českého fotbalu. V čem je to pro vás výhoda?

Host (Vlastimil Košťál): Tak říkají to ti druzí. Já si myslím, že všechny tyto ankety tohoto typu samozřejmě jsou jenom anketami. Výhodu bych asi nespatřoval nějakou konkrétní. Já si myslím, že je to do jisté míry ocenění výsledků týmové práce ve fotbale. To si myslím, že je podstatné a chtěl bych, aby vlastně ty výsledky, které jsme dosáhli a nejenom ty sportovní, ale i třeba to tréninkové centrum, které jsme realizovali, tak abychom měli prostě další podobné úspěchy a třeba do budoucna aby to byl třeba národní stadion.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaké posily chcete Spartě koupit k Vánocům?

Host (Vlastimil Košťál): Tak já bych řekl, že to především závisí na tom, jak se nám povede v těch dalších zápasech v té základní skupině Champions liga. My jsme si včera otevřeli možnost vlastně bojovat až do těch závěrečných kol o postup mezi tu elitní šestnáctku. V případě, že by se nám toto podařilo, což samozřejmě uděláme maximum pro to, tak určitě budeme uvažovat o posilách nebo uvažujeme, dokonce víme, které to jsou. Nemohu dneska ty jména prozradit. V případě, že ne, tak já si myslím, že ten kádr je dostatečně široký na to, aby v tomto složení s nějakými drobnými změnami dohrál ten ligový ročník, úspěšně ho završil a ty hlavní příchody by se měly realizovat v tom letním transferovým okruhu.

Moderátor (Jan Pokorný): A o hlavních odchodech raději ani neuvažujete?

Host (Vlastimil Košťál): Tak v zimě neočekáváme, že by se dělo něco zásadního tímto směrem a jinak samozřejmě já se netajím svojí obchodní politikou, takže počítám s tím, že v létě zase jeden hráč, který má kvalitu tak, aby mohl vstoupit do evropského fotbalu, odejde, je to tedy jeden velký transfer, který každoročně v létě hledáme, a zatím jsme ho vždycky zrealizovali.

Moderátor (Jan Pokorný): Například brankáře máte docela dobrého. Trefil jsem se?

Host (Vlastimil Košťál): Já si myslím, že samozřejmě Blažek chytá ve vynikající formě, a já věřím tomu, že mu ta forma vydrží. Co se týká brankářů, tak tam je to poměrně složitější, protože jaksi není spravedlnosti ve světě, tudíž není ani ve fotbale, a ten brankář je klíčovou figurou, tak ty transferové částky za ty brankáře jsou ve srovnání s jinými hráči poměrně nízký.

Moderátor (Jan Pokorný): Jste, pane inženýre Košťále, manažerem fotbalové reprezentace. Bude v jejím čele i nadále Karel Brückner?

Host (Vlastimil Košťál): Tak nepochybně, já jsem ve vztahu k hlavnímu koučovi uplatnil opci, kterou svaz měl z té kvalifikace oficiálně při tom posledním zápase ve Vídni. Jsem pověřený, abychom dořešili věci, které jsou k řešení v té smlouvě mezi svazem a Karlem Brücknerem a společně s Karlem jsme si dali takové předsevzetí, že zhruba do 15. listopadu, to znamená do toho přátelského utkání ještě posledního v letošním roce, bychom ty věci rádi vyjasnili tak, abychom do konce listopadu vlastně nový kontrakt a nebo doplněk k tomu původnímu mohli podepsat.

Moderátor (Jan Pokorný): Mluvil jste o tom přátelském utkání, které se má hrát 15. listopadu. Je kolem toho pořád tolik nejasností dnes 23. října?

Host (Vlastimil Košťál): V podstatě ano. Já bych řekl, že ty nejasnosti jsou přiměřené. Ten termín je komplikovaný z několika důvodů. Samozřejmě koresponduje s těmi barážemi. To znamená, ta řada soupeřů je vázaná tím barážovým utkáním, řada soupeřů stejně tak jako my nechce v tom posledním utkání hrát venku, chce hrát doma. To znamená, ten výběr se výrazným způsobem snižuje, ale já si myslím, že tady probíhá řada jednání mezi Irskem a naším svazem a v záloze máme ještě atraktivní soupeře jako je Kanada, Austrálie, takže já si myslím, že k nějakému konsensu dojde a že uvidíme kvalitního soupeře v Teplicích.

Moderátor (Jan Pokorný): Zpátky na vteřinku k naší nejvyšší fotbalové soutěži. 51 lidí v hledišti ligového stadionu při jednom zápase, to už je ostuda. Je to výjimka a nebo spíš trend, pane inženýre?

Host (Vlastimil Košťál): Tak já chci věřit tomu, že to je výjimka. Na druhou stranu nedělejme si ten život hezčí, než je. Já si myslím, že největší problém českého fotbalu je právě návštěvnost. Je to určitě téma, kterým by se měli zabývat jak funkcionáři na Českomoravském fotbalovém svazu, tak vedení všech klubů. My ve Spartě, samozřejmě je to téma, které nás trápí, protože se domnívám, že přestože máme kvalitní návštěvy ve srovnání s ostatními kluby, teď nemyslím třeba tu vynikající návštěvnost, která dneska je na Baníku a zaslouženě, tak nejsme spokojený a snažíme se maximálně nějakým způsobem vyjít tomu divákovi vstříc, aby prostě tu cestu do těch ochozů, do té arény...

Moderátor (Jan Pokorný): Co to znamená vyjít mu vstříc, zlevnit vstupenky?

Host (Vlastimil Košťál): Já si myslím, že to nelze takhle jednoduše říct. Samozřejmě primární je to výkonnost toho týmu. Tam samozřejmě je třeba si uvědomit jednu věc. My do každého toho zápasu chceme podat maximální výkon a dát tu kvalitu, že se ne vždy daří, jak si představujeme, to je věc druhá. Snažíme se ale vymyslet v podstatě takový krok, který v těch evropských velkoklubech má poměrně tradici, a je ale poměrně pracný, a to je vlastně vytvořit něco, co nazýváme produkt "Sparta fotbal tým", což je v podstatě součástí takového dlouhodobého projektu péče o diváky a příznivce Sparty. Není to jenom zlepšení komunikace mezi divákem a námi, ale součástí toho je třeba zákaznické centrum a i vytvoření nějakých materiálních výhod pro ty diváky, kteří by třeba měli končit tím, že ten divák bude mít k dispozici kreditní kartu Mastercard Sparta Praha a když s ní bude platit, tak prostě v řadě obchodů bude mít výraznou slevu. To znamená, je to určitý komplexní program pro toho diváka, který by měl ocenit a měl by se nějakým způsobem provázat s tím klubem a přijít do těch ochozů.

Moderátor (Jan Pokorný): U Sparty budiž, to je představitelné, ale co ty kluby, které mají tak tak na výplatu hráčů? Chápu, že je to jejich problém, nejste prezidentem jejich.

Host (Vlastimil Košťál): Nejsem schopen řešit jejich problémy. Na druhou stranu v menším měřítku je třeba si nějaký minimální zdroje vytvořit a investovat je do těch diváků tak, aby přišli.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste mě malinko zaskočil, když jsme přicházeli do studia, konstatováním, že podle vás nejsme fotbalový národ.

Host (Vlastimil Košťál): Samozřejmě bylo to myšleno tak, že jsme v podstatě prostě národ, který nedokáže se úplně, bych řekl, odvázat, nedokážeme fandit způsobem jako třeba ty jižanský národy, ať už to je Itálie, Turecko, Španělsko nebo to, co jsme zažili v Makedonii. Já jsem to myslel tímto způsobem, že prostě my jsme do jisté míry rezervovanější a máme asi tu středoevropskou krev chladnější než ti Jižani. Na druhou stranu já si myslím, že Češi mají rádi úspěch, rádi se s ním identifikují a když bude nároďák tak úspěšný jako teď, tak nepochybně ochozy budou vyprodány a když bude Sparta úspěšná v Champions liga a v lize a ve všech jejich utkáních, tak věřím, že to je největším motto pro ty diváky.

Moderátor (Jan Pokorný): Aby mohla být pro Českomoravský fotbalový svaz k úvaze dána také myšlenka, zda nedelegovat víc žen rozhodčích, třeba by to do tohoto mužského sportu přivedlo víc lidí do ochozu.

Host (Vlastimil Košťál): Tak já si myslím, že ten projekt tohoto typu byl nastartován vlastně tím premiérou, kdy Dagmar Danková pískala vlastně teď první ligové utkání Budějovice - Liberec a úspěšně. Nejsem přesvědčen, že to je zrovna ten motor, který by měl rozhýbat ty ochozy. Na druhou stranu určitě to je pozitivní krok.

Moderátor (Jan Pokorný): Mistrovství Evropy v Portugalsku bude z pohledu fotbalistů trenérů, manažerů co nevidět. Co děláte pro to, aby naše reprezentace nebyla ničím překvapena po rozlosování?

Host (Vlastimil Košťál): Tak těch problémů nebo těch věcí k řešení je celá řada. Nejsou to jenom ty věci, který musíme řešit ve vztahu k tomu turnaji, ve vztahu vlastně k tomu přípravnému období. Jsou další soupeři, kde je třeba zorganizovat soustředění, soustředění před mistrovstvím Evropy v průběhu té jarní přípravy, ale jsou to samozřejmě některé věci, které se objevily už v této kvalifikaci, které můžeme zlepšit. Asi by byla chyba, kdybychom se zaslepili jenom tím úspěchem, tím postupem a vlastně ty věci, které nám nefungovaly zcela podle našich představ, přestože to mohou být detaily, tak jsme je přehlídli, a tvářili se vlastně, že všechno je ideální. Já si myslím, že teď je třeba vhodná doba a čas na to si zastavit ty věci, který nebyly ideální, nějakým způsobem dořešit a samozřejmě koncentrovat se na ty nové úkoly, které jsou před námi tak, abychom mohli úspěšně reprezentovat na mistrovství Evropy.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl prezident fotbalové Sparty a manažer fotbalové reprezentace České republiky Vlastimil Košťál, děkuji za rozhovor, na shledanou.

Host (Vlastimil Košťál): Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví, hostem byl prezident fotbalové Sparty, manažer České fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál. Telefonní čísla, na něž můžete zavolat názory na to, co jste slyšeli v první části pořadu O kom se mluví, jsou 221552155 a 221552255. Dobrý den.

Názory posluchačů: Zdravím, tady Václav, Morava. Já bych chtěl říct jenom pouze jednu věc. Mně se nelíbí, aby prostě chlap, který jakýmkoliv způsobem spojený se Spartou, ale to nejenom ze Spartou, sepisoval smlouvu s trenérem národní reprezentace. Rozumíte, vždyť to přece není dobré. Vezměte si třeba například, když náš stát má kupovat ty stíhačky a je to bez výběrového řízení. Jak Brückner má sestavit manšaft podle svého přesvědčení, když tu smlouvu budou sepisovat, bude na něj vyvíjen tlak. Víme, jak to udělal Chovanec, kam to dotáhl, a teď ten. Není to správné. Já si myslím, že Sparta v tomto směru prodává hráče jako bůček nebo nějaké preclíky na krámě. Víme, že v tom Římě jak dopadli, tam byla remíze, když vyhraný zápas prohráli díky nezkušeným hráčům. Včera měli více štěstí než rozumu, nezkušené mužstvo. Já si myslím, že jenom kšeft z fotbalu nejde dělat. Trenér reprezentace by měl mít v tomto směru smlouvu podepsanou přímo s fotbalovým svazem a ne přes prostředníka z fotbalového klubu, potažmo je to Sparta, nechci být proti Sparťanům.

Moderátor (Jan Pokorný): Jenom pro i vaši informaci, Vlastimil Košťál je manažerem fotbalové reprezentace, ale rozumím vašemu názoru, je zároveň prezidentem Sparty.

Názory posluchačů: Já chci říct, že Sparťanům přeji a hlavně Karlíkovi Poborskému, ať se mu daří, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou, hezký den. Dobrý den.

Názory posluchačů: Tady je Standa Máchr, starosta Sokolola Jeseník. Pane Pokorný, mrzí mě jedna věc. Prosím vás, neuvádějte spartakiádní stadion, vždyť je to sletový stadion nahoře na tom kopečku strahovském. To nás dost mrzí, víte? Jakýpak spartakiádní, je to sletový stadion.

Moderátor (Jan Pokorný): Já jsem řekl, pokud jste slyšel, na někdejším spartakiádním stadionu, jo?

Názory posluchačů: Vždyť to není pravda, vraťme se k tomu původnímu starému tak, jak to opravdu je.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkuji za připomínku. Budu ji akceptovat. Prosím, třetí telefonát.

Názory posluchačů: Dobrý den, Polák. Já jsem chtěl říct, tedy samozřejmě, zda ten úplně první předřečník, že s tím příliš nesouhlasím. Nesouhlasím úplně se vším, co se děje ve Spartě, ale každopádně bych chtěl říct, že si myslím, že je ohromný úspěch, co udělala Sparta na Strahově, především pro mládež a myslím, že jestli to bude pokračovat, tak to bude jenom dobré, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Dobrý den, máte slovo.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady Drahovzal z Prahy. Já bych tedy především chtěl poděkovat sparťanským hráčům za včerejší výkon, bylo to dobré, chci pogratulovat panu Košťálovi. A taky samozřejmě bych chtěl se připojit k tomu, co řekli předřečníci. Souhlasím s tím, že ten výprodej toho mužstva by se měl trochu omezit, protože pokud se mají dosáhnout nějaké dobré výsledky, tak je potřeba, aby ten mančaft byl sehrán, aby prostě o sobě věděl, a to se asi nestane v tom případě, pokud ze základní sestavy předchozího ročníku, se na jednom ročníku vymění pět, šest hráčů. Čili myslím si, že pokud hráči o sobě budou vědět, tak samozřejmě budou podávat lepší výsledky a pak větší síla dotování toho mužstva nebo jeho financování se projeví i ve větším přílivu sponzorů, to je můj osobní názor.

Moderátor (Jan Pokorný): Díky za něj, mějte se hezky. Vítejte, jste ve vysílání.

Názory posluchačů: Dobrý den, chtěl jsem panu Košťálovi říct, Spartě nefandím. Chtěl jsem říct, teď vede Ostrava ligu, chci říct, že nerad bych viděl, aby pan Košťál s financemi uplácel rozhodčí, aby byla Sparta opět mistr.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, mějte se hezky, na slyšenou. Další telefonát, dobrý den.

Názory posluchačů: Dobrý den, chtěl bych pozdravit pana inženýra Košťála a popřát k včerejšímu výkonu Spartě, bylo to to, co v současné době má, a jak by to vypadalo, jestli všichni bosové našeho fotbalového svazu připravují našim reprezentantům podmínky na Euro.

Moderátor (Jan Pokorný): Předposlední telefonát do dnešního pořadu O kom se mluví.

Názory posluchačů: Šilhán, dobrý den. Já jsem včera na tom fotbale byl a jednu poznámku bych vůči panu Košťálovi chtěl připomenout a to, že v útrobách sparťanského stadionu, kde se poměrně setká dost lidí, tak o přestávkách tři stánky na celý roh s párky, který jsou spálený, a fronty a nedůstojné prostředí, si myslím, že moc lidí neláká k tomu fotbalu, a myslím si, že by toto se i na Spartě i na ostatních stadionech mělo na tohle dbát.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor a za postřeh. A poslední telefonický ohlas, dobrý den.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady je Nedbal. Já se chci připojit ke gratulaci Sparťanům. Bylo to velice pěkné, i když překvapivé, ale chtěl bych mít jeden názor na počet diváků na stadionech. Myslím, že velkou vinu na tom mají taky reportéři nebo-li média. U nás není žádná kladná motivace. Na zápase se píše, že se hrálo nudně, že to bylo špatné, nechoďte sem, je to ošklivý. Když budete hrát tak jako v Kanadě na NHL, kde vyzdvihují, i když hraje domácí mužstvo špatně, tak ten druhý hraje zase dobře, a když budou psát "Přijďte se podívat, je to krásný, to byl zážitek, nádherný." Tak ti lidé přijdou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, mějte se hezky. A tím končí další vydání pořadu O kom se mluví. Hostem byl prezident fotbalové Sparty, manažer České fotbalové reprezentace, Vlastimil Košťál. Jan Pokorný děkuje za pozornost a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu