Robert Fulghum

27. říjen 2011

Vždy, když přijede do Česka, se prý začnou dít neuvěřitelné věci. „Kupříkladu dnes ráno jsem se setkal se Zdeňkem Svěrákem a dokázal jsem mu, že o Járovi Cimrmanovi vím jednu věc, kterou on jistě ne,“ přibližuje v rozhovoru s Lucií Výbornou americký spisovatel Robert Fulghum.

Víte, kdo vynalezl tango? Byl to slavný český rodák Jára Cimrman. Neuvědomil si prý však tenkrát, že by tento vášnivý tanec mohli tančit dva lidé, a vymyslel jej jako tanec pro jednoho. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou s nadsázkou říká Robert Fulghum.

Ten se před pár dny do Prahy vrátil nejen s novou vášní, jíž je právě argentinské tango, ale i s novou knihou s názvem Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Ani v ní svou novou zálibu nezastírá. Inspiračním zdrojem při jejím psaní mu totiž byly jeho zážitky z několikaměsíčního kurzu tance v Argentině, který absolvoval se svou manželkou, ilustrátorkou Willow Baderovou.

Ve svých knihách prý rád vypráví o vlastním životě. Není proto divu, že jeho literární příběhy řada lidí považuje za bláznivé. „Spousta lidí je blízko od toho, aby dělali legrační věci. Kupříkladu Češi se však naučili vše držet v sobě. Nedívají se lidem do očí a neříkají, co cítí. Já žiju tak, jak Češi přemýšlejí, a to je zřejmě důvod, proč Čechům tolik rozumím,“ uvažuje.

Robert Fulghum

Proč si vlastně Robert Fulghum myslí, že jsou Češi jako velmi dobré pivo? Z jakého důvodu podle něj většina Američanů nerozumí Járovi Cimrmanovi? A čemu on sám říká útok bílých králíků? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Fulghumem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio