Řidiči podceňují přestávky při dlouhých cestách, varuje šéf Besipu. Jak předejít mikrospánku za volantem?

18. srpen 2024

Nehod způsobených únavou nebo mikrospánkem v poslední době na českých silnicích přibývá. Loni se jich podle dat Centra dopravního výzkumu stalo 1600. Bylo to o 600 víc než o rok dřív. „Bohužel tento typ nehod patří k těm s velmi špatným scénářem, protože je tam absence brzdné dráhy, řidič nereaguje typicky, dochází ke střetu s pevnou překážkou,“ varuje šéf Besipu Tomáš Neřold.

Čtěte také

Co nejvíc motoristé podceňují?

Obecně řidiči velmi přetahují limit, kdy už by opravdu řídit neměli, často podceňují bezpečnostní přestávky při dlouhých cestách třeba po dvou hodinách, řídit čtyři hodny v kuse je špatně.

Druhá věc, kterou lidé nejvíce podceňují, je spánek před cestou, kdy proto, aby jeli brzo ráno a vyhnuli se intenzivnímu provozu, spí třeba čtyři nebo pět hodin. A to je už opravdu riziko.

Jaká jsou doporučení řidičům, které čeká nějaká dlouhá cesta autem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.