Richterová kritizuje návrh na změnu systému sociálních dávek: Nikomu nemůže pomoci, když mu seberete bydlení

„V zákoně už máme možnost odebírat dávky, když rodiče nedohlédnou na to, aby dítě došlo do školy,“ říká místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olga Richterová z České pirátské strany. Právě ta kritizuje návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která chce změnu systému dávek na bydlení tak, aby nutil příjemce si hledat práci a posílat děti do škol.

Čtěte také

Richterová poukazuje na to, že nikomu nemůže pomoct, když se mu sebere bydlení. „Jak může dětem pomoci s navštěvováním školy, když jejich rodina půjde ještě do horšího bydlení, než v jakém už je,“ argumentuje.

Poukazuje na publikaci ministerstva práce a sociálních věcí týkající se práce s ohroženými rodinami, kde jsou příklady z českých měst, ve kterých se podařilo snížit záškoláctví. „Nechápu, proč se paní ministryně práce neptá, jak spolupracovat mezi OSPODy (Oddělení sociálně-právní ochrany dětí) a školami, aby to co nejlépe fungovalo,“ vysvětluje.

Ministryně Maláčová by podle Richterové měla především řešit s OSPODy, jak často uplatňují v součinnosti s úřadem práce snížení nebo odebrání finanční podpory kvůli záškoláctví. A až na základě toho vyhodnocovat, jestli by to mělo být v podpoře bydlení.

Čtěte také

Slepá ulička

Richterová v té souvislosti poukazuje na celosvětové výzkumy a studie, ze kterých vychází, co doopravdy funguje. „Nejsme jediná země na světě, kde někoho napadlo, že je lákavé sebrat chudým lidem úplně všechno. Akorát vzrostou náklady třeba na provozování azylových domů, nebo dokonce na odebírání dětí do dětských domovů,“ vysvětluje.

Richterová také zdůrazňuje, že k nejdůležitějším receptům z celosvětového pohledu patří podpora malých dětí, práce s mateřskými školami a dětskými skupinami. „Práce s ohroženou rodinou v okamžiku, kdy dítěti jsou dva až tři roky, je úplně klíčová,“ dodává. 

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.