Richard Tesařík

5. prosinec 2008

Pátečním Hostem Radiožurnálu byl zpěvák, textař a herec Richard Tesařík. Člen Yo Yo Bandu vzpomínal nejen na hudební začátky a slavnou éru skupiny, ale i na svého bratra Vladimíra a otce, generálmajora Tesaříka. Mluvilo se také o stavu tuzemské pop-music, o muzikálech divadla Kalich a o současné produkci Yo Yo Bandu. V sobotu 6. prosince bude hostem herec a muzikant Ondřej Brousek.

Když se řekne bratři Tesaříkovi, vybaví se každému Yo Yo Band - skupina, která u nás zpopularizovala reggae. "Jak jste se dostali k této muzice?" zajímal se moderátor Václav Žmolík. "Vždycky jsme s bráchou poslouchali a hráli černošskou muziku, nejdříve soul a potom reggae. Nevěděli jsme, že je to reggae, tenkrát jsme tomu říkali rumba-soul. Líbil se nám ten rytmus a styl zpívání," odpověděl Richard Tesařík.

Co si dnešní host myslí o současné hudební scéně? Není v naší pop-music příliš "přegottováno" a "převondráčkováno"? "To je otázka nabídky a poptávky. Když to lidi chtějí poslouchat, tak budou Karel s Helenou zpívat dlouho. Samozřejmě by se měly objevovat i nové tváře. A také se objevují." Ze současné hudby se Richardu Tesaříkovi líbí například skupina Sto zvířat. Sám ale přiznává, že muziku raději dělá, než poslouchá.

Yo Yo Band hraje přes všechny nepřízně osudu už přes třicet let a má za sebou osm alb a hity jako Rybitví, Kladno nebo Karviná. V současné době se Richard Tesařík věnuje také účinkování v muzikálech divadla Kalich, a dokonce i hraní ve filmu. "Nikdy dříve by mě nenapadlo, že se budu živit jako herec. Ve škole jsem nenáviděl recitování," dodává ke své kariéře muzikant, který za totality pracoval jako umývač oken nebo kulisák v divadle.

Jméno Tesařík není známé jen z hudební branže. Syn Richarda Tesaříka Štěpán je halovým mistrem Evropy v atletice a jeho otec - generálmajor Richard Tesařík - byl hrdinou Sovětského svazu z druhé světové války. Jak na slavného otce vzpomíná jeho syn? "Byl docela přísný, říkali jsme mu orel skalní, protože měl ostrý profil a chybělo mu jedno oko, o které přišel u Dukly. Jako velký patriot nás vedl k vlastenectví a k disciplíně. Například jsme nesměli jíst lžící to, co se jí normálně příborem."

Kdo Richarda Tesaříka v hudbě nejvíce ovlivnil a jak vzpomíná na spolupráci s bratrem Vladimírem? Co je nového v Yo Yo Bandu? A v jakých muzikálech můžete zpěváka v současnosti vidět? I to byla témata dnešního povídání s Richardem Tesaříkem.

Záznam celého rozhovoru s Richardem Tesaříkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio