Respirátory doporučujeme hlavně k lékaři. Neexistuje důvod pro další opatření, říká Válek k letní vlně covidu

Bude ministerstvo zdravotnictví reagovat na rostoucí počet nakažených covidem? Čekají nás opět povinné covidové testy a nošení respirátorů? A jak by mělo fungovat dobrovolné zdravotní připojištění, které vláda slibuje ve svém programovém prohlášení? Tomáš Pancíř se ptal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09).

Za včerejšek v České republice přibylo 1156 nakažených COVIDem. To je přibližně o 500 víc než před týdnem, odborníci navíc upozorňují, že se málo testuje a že reálně je těch nakažených podstatně víc, než ukazují oficiální statistiky. Podobná situace je v řadě jiných evropských států, třeba francouzská ministryně zdravotnictví v tomto týdnu požádala, aby lidé nosili respirátory ve veřejné dopravě. Uvažujete i vy o nějakém podobném doporučení nebo výzvě?

Já opakovaně doporučuji, aby lidé nosili respirátory. My jsme v trošku jiné situaci, u nás je smysluplné nosit respirátory především v ambulancích zdravotnických zařízení, doporučí to hygieny ředitelům.  U doktorů v ambulancích obecně bych doporučoval, aby měli všichni respirátory: na urgentních příjmech, obecně ve zdravotnických zařízeních, vřele to doporučuji třeba při návštěvě v domech sociálních služeb.

Hromadná doprava v našich podmínkách ale asi není tím nejlepším místem, kde nosit respirátor, ono přeci jenom vedro. Není to samozřejmě na škodu, ale záleží na tom, jestli je v té veřejné dopravě klimatizace, jaká je teplota, jestli není příliš dusno. Naopak bych doporučoval lidem, aby spíš chodili pěšky, využívali kola a sportovali. Možná to je ten způsob, jak se zabránit tomu, aby se to šířilo v hromadné dopravě.

Čtěte také

Nicméně ta čísla, těch 1156, to je počet pozitivně testovaných. Je potřeba zdůraznit, že to, co dlouhodobě sledujeme už od jara, je počet pacientů v nemocnicích, na JIPkách, JIPky jsou to klíčové. V současné době máme šest pacientů na jednotkách intenzivní péče, to je to, co je podstatné.

Já jsem říkal už před několika týdny, že počet pozitivních bude v červenci narůstat. Já se domnívám, že ten vrchol bude někdy v druhé polovině července, pak ty čísla začnou klesat. Je to něco, co se děje dříve v zemích na západ a jih od nás, úplně stejně to probíhá v Izraeli a se všemi ministry zdravotnictví v těch zemích reagujeme zhruba stejně.

Vy tedy říkáte, že doporučujete nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních, před chvílí jste říkal i v místech, kde je hodně lidí. To znamená třeba i na koncertech nebo při podobných příležitostech?

Kdyby moje maminka, která má 85 let a měla komorbidity, šla na koncert a byla tam klimatizace, tak jí řeknu, ať si vezme respirátor. Pokud na koncert, kde je mladé publikum, si dvacetiletý nebo třicetiletý člověk nevezme respirátor, riskuje minimum.

Čtěte také

My dnes víme ze všech dat, že covid je především nebezpečný pro pacienty, kteří jsou nad 60 let, mají nějakou další nemoc, mají cukrovku, mají po transplantacích – tito by se měli maximálně chránit, aby se nenakazili. Ta ochrana je dneska jediná a to je respirátor.

Máte nějaký jasný plán a jasná čísla, co by se muselo stát, abyste přistoupili k nějakým opatřením? Že by třeba respirátory nebyly doporučené, ale byly by povinné? Že by se třeba znovu zavedlo povinné testování v práci?

Neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory, žádný medicínský důvod, aby bylo povinné testování, plošné testování. Určitě nikdo nikomu nebrání, aby se v některých profesích plošně testovalo, ale není k tomu medicínský důvod.

Čtěte také

Smyslem testování bylo v určité době zjistit promořenost populace. Tu my víme, protože testujeme a sekvenujeme, takže víme, jaké mutace tu jsou a procento nakažených můžeme aproximovat z toho počtu testů, které provádíme.

Dalším smyslem testování byla představa, že se dá covid tzv. utestovat a zabránit tak jeho šíření. Evropská unie a odborné týmy z jednotlivých zemí – já jsem o to žádal opakovaně už v rámci přípravy na předsednictví a ten hlas byl vyslyšen – udělaly opravdu pečlivou analýzu, tzv. evidence based medicíny postavené na důkazech, co z těch opatření mělo smysl, co vedlo k nějakému výsledku.

Já se omlouvám, že vám do toho skáču. Rozumím tomu, co říkáte. Na druhé straně jsme už v úvodu mluvili o tom, že nakažených je u nás určitě podstatně víc, než ukazují statistiky.

Čtěte také

Virolog Libor Grubhoffer dnešním Interview Plus odhadl, že reálně to může být pětkrát až desetkrát víc lidí, kteří mají covid a aniž by to věděli, mohou jej roznášet dál. Ani to pro vás není důvod, aby se testovalo víc?

Bezesporu ne, protože zásadní je, kolik je těch pacientů v nemocnici. Když vezmete jako příklad vlnu chřipkové epidemie – kdy těch lidí, kteří mají chřipku, jsou také tisíce, desetitisíce a těch, co ji mají neodhalenou v době vrcholu vlny, je ještě více – tak prostě proto, že jich není moc hospitalizovaných, nejsou na jednotkách intenzivních péče, se žádná opatření také nezavádí.

Doporučení ale jsou: doporučení hygieniků omezit návštěvy v nemocnicích a doporučení nosit roušky.

Znamená to, že neuvažujete při začátku letní sezóny ani o tom, že byste začali znovu proplácet jeden PCR test měsíčně, aby si člověk ověřil, jestli je bez nákazy?

Není k tomu absolutně žádný důvod. Pokud si chce člověk, který má nějaké příznaky, ověřit, jestli ty příznaky jsou způsobené covidem, měl by jít k lékaři, který mu provede antigenní test a rozhodne o tom, jestli by měl nebo neměl být léčen. A pokud si chce provádět testy sám, jsou na trhu k dispozici antigenní testy, které jsou levné a kvalitní.

Ale chvíli, kdy ani omylem žádná země Evropy neuvažuje, že bude dělat nějaké režimové opatření, například posílání do karantény, když má člověk antigenní test, je preventivní testování zbytečné. Stejně tak ve chvíli, kdy není podmínkou cestování. A já nechci, aby byl negativní test podmínkou cestování. Nechci, aby se dál blokovaly hranice. Pokud nic takového není podmínkou, zase je zbytečné proplácet preventivní testování, takříkajíc pro jistotu.

Jak hodlá ministr zdravotnictví přesvědčovat lidi, aby si přišli pro posilovací dávku vakcíny proti koronaviru? A jak má vypadat vládou připravovaná možnost dobrovolného doplňkového zdravotního připojištění? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

Související