Antigenní testy a omikron: testujte se později od kontaktu a raději opakovaně, radí vědci

Správně provedený antigenní test označí nemocného člověka nakaženého omikronem jako covid pozitivního, ale člověka v počátcích nákazy má problém správně určit. Jak si testy poradí s různými variantami virů?

Úskalí testovacího proužku

Už v době před omikronem se ukázalo, že se citlivost testů od různých výrobců liší. Jedna věc je citlivost samotného testovacího proužku, druhá věc je vzorek, který se na proužek nanáší. A tady vědci narazili na úskalí.

Varianta omikron se v těle chová trochu jinak než ty předešlé a zřejmě se může stát, že hlavně v začátku nákazy člověk řekněme nesetře nebo nenaplive takový vzorek, aby test zareagoval pozitivně.

Testujte se později a opakovaně

Jednou z možností, jak zajistit spolehlivější výsledky, je testovat se třeba dva dny od rizikového kontaktu nebo prvních příznaků, a do té doby se chovat raději jako pozitivní. Odborníci doporučují testovat se opakovaně.

Druhá možnost je důkladnější sběr vzorku – například ve Velké Británii doporučují výtěr napřed z krku, potom z nosu. Také je důležité asi půl hodiny před testem nejíst, nepít a nekouřit. Jenže s tím je problém takový, že by to musel být test schválený pro výtěry z krku i nosu. Kdybychom to udělali s jiným testem, za jeho výsledek nikdo oficiálně neručí.

Zatím není jednoznačné, jak by obstály testy ze slin. Jsou k dispozici předběžné výsledky několika pokusů. V Jihoafrické republice vyšel vědcům spolehlivěji odběr ze slin, ve Spojených státech naopak výtěr z nosu.

autoři: Martin Srb ,
Spustit audio

Související