Čína tají rozsah nákazy. V případě vzniku nové mutace se můžeme dostat do potíží, varuje virolog Černý

2. leden 2023

Čína se potýká s prudkým nárůstem počtu infekcí koronavirem poté, co opustila svou politiku nulového covidu. Podle virologa Jiřího Černého nyní země prochází fází pandemie, kterou má zbytek světa za sebou. „Populace je velmi špatně imunizována. Kvůli drakonickým lockdownům a omezením nedošlo k téměř žádnému promoření populace. A čínské vakcíny sice jsou do jisté míry účinné, ale méně než ty západní založené na technologii mRNA. A proočkovanost je poměrně malá,“ vysvětluje.

O tom, jaká je skutečná situace, se prý ale neví prakticky nic. Oficiální data jsou až podezřele nízká a případů může být násobně více, a to až tisíckrát. „Když si odhadovaná čísla vydělíte počtem obyvatel, tak se situace podobá nejzávažnějším vlnám pandemie u nás, řekněme na podzim a v zimě roku 2021,“ uvádí.

Čtěte také

„Já si stoprocentně myslím, že Čína ta data nechce sdělit. Dlouhodobě neposkytuje data o infekčních chorobách na svém území, v minulosti jsme viděli, že na jejím území cirkuluje velké množství nejrůznějších virů ptačí chřipky,“ dodává Černý.

Podle oficiálních údajů v Číně dominují subvarianty celosvětově dominantní mutace omikron. Jak se ale ukázalo v minulosti, s přibývajícím počtem nakažených roste i pravděpodobnost vzniku nové varianty.

Je riziko, že v Číně dostanou negativní výsledek, který ale negativní být nemusí.
Jiří Černý

„Virus hraje takovou loterii, kdy má určitou pravděpodobnost, že vytvoří nějakou nebezpečnou mutaci. A když tuto loterii hraje víc lidí, má větší šanci, že vyhraje hlavní cenu a ta mutace bude mít lepší vlastnosti – z hlediska toho viru, to znamená, že bude agresivnější,“ popisuje s tím, že pandemie se tím prodlužuje a v případě vzniku nové mutace se opět můžeme dostat do potíží.

Zkouška pro lidstvo

Některé evropské země zavedly povinnost pro cestující z Číny prokázat se negativním testem. „Podporuji to, dokonce si myslím, že by se ten test měl dělat na našem území, abychom ta data měli a věděli, jakou variantou se nakazili. Jinak je riziko, že v Číně dostanou negativní výsledek, který ale negativní být nemusí,“ upozorňuje virolog.

Čtěte také

Čínská vláda oznámila, že 8. ledna uvolní veškerá pravidla pro cestování. Při příjezdu do země tak například nebude nutná karanténa. Podle Černého by riziková situace měla v Číně trvat zhruba do letošního jara a cestovatelům doporučuje obezřetnost.

„Nosit roušku, respirátor, dodržovat správnou hygienu rukou a rozestupy. Nicméně si myslím, že pokud jste naočkovaní a budete tato pravidla dodržovat, tak riziko není dramaticky vysoké,“ soudí.

Jiří Černý

Přestože není jisté, že bude pandemie covidu oficiálně ukončena ještě letos, Černý vyzdvihuje rychlost, s jakou se lidstvu podařilo vyvinout testovací metody a vakcínu proti novému patogenu. „Z vědeckého hlediska jsme byli poměrně úspěšní, protože jsme se toho o koronaviru naučili strašně moc za strašně krátký čas,“ doplňuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související