Původně byly v Evropě pro prasata. Dnes se bez brambor neobejde snad žádná kuchyně světa

27. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Skoro všechna tradiční jídla všech zemí na světě mají jednu společnou ingredienci, a to brambory. První hlízy této lilkovité rostliny dovezli do Evropy v 16. století Španělé z jihoamerických objevitelských cest. Pěstovali je běžně Inkové, ale v Evropě nikomu moc nechutnaly. Byly různě zabarevné, malé, někdy prý i dost hořké. V některých zemích, třeba v Itálii se pěstovaly jako krmivo pro prasata.

Postupem doby si však tato plodina získávala prestiž. V mnoha případech brambory zachránily lidi od hladomoru, protože, když byla špatná úroda čehokoli, brambory to většinou přežily. Třeba oproti obilí, nejsou náročné na půdu ani skladování. A tak se postupem doby nejen v Evropě staly celosvětovou lahůdkou.

Téměř každá země na světě má mezi svými oblíbenými pokrmy něco z brambor. Například na Bermudách v neděli tradičně snídají tresku s brambůrky a banánem. V Chile připravují bramborový dort v troubě jako gratinovaný mix hovězího, cibule a koření s bramborovým pyré. Kalorická bomba! Ve Vietnamu patří k hitům sladká bramborová polévka s dýní, drobnou zeleninou a nezbytným dotekem zázvoru. Zato v Nigérii – je to hustý „potage“ z gigantické brambory ñame. V Peru odkud k nám brambory nejspíš dorazily, mají typický kreolský předkrm v podobě plněné brambory. Irsko má „colcannon“ aneb typickou lahůdku z bramborového pyré, zelí, soli a pepře. V Belgii dostanete jejich tradiční slávky s hranolky - a to v michelinských restauracích i v nejzaplivanější hospodě.

V Izraeli zase mají tzv. „sabich“ neboli pitachléb s lilkem, vařeným vejcem a téměř vždy s bramborou. Indie dělá bramborové placky „aloo paratha“, které se jedí především k snídani, a to s máslem a konečně v Austrálii – ikonický masový páj je doprovázen žampiony, cibulí, sýrem a jak jinak než brambory. Ve Španělsku si pak jako předkrm dávají s oblibou “patatas bravas” pečené brambory přelité pikantní majonézou a k snídani milují tortilu de patatas, což jsou brambory, cibule, olivový olej a vejce.

No a můj táta na moravské Hané nám celé dětství připravoval jeho verzi tzv. francouzských brambor, což byl skleněný pekáč s měkkým salámem nebo šunkou, hráškem, slaninou, vejcem a samozřejmě plátky brambor. Když bylo víc peněz, nastrouhal na vrch tvrdý sýr a vše zapekl v troubě. Umí je dodnes skvěle.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio