První člen expedice stanul na vrcholu Čo Oju. Lucie Výborná musela kvůli zdravotním problémům sestoupit

Na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju míří desetičlenná výprava českých horolezců. Součástí expedice je i moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná. Satelitní spojení s ní se podařilo navázat alespoň na pár okamžiků až na pátý pokus.

Horolezec Marek Novotný by se každou chvíli měl dostat na vrchol Čo Oju, kde má teď být asi dva dny dobré počasí. Aktuální předpověď říká, že by měly být sněhové přeháňky a teplota kolem - 20 °C. Zprávu o tom, že se mu podařilo dojít až nahoru do výšky 8 201 metrů nad mořem, očekáváme každou minutou, říká z místa Lucie Výborná:

„Zbytek týmu je v táboře C 2 a předpokládá se, že jestli budou dobré podmínky, dobré počasí, mohl by vyrazit k vrcholu zítra nad ránem, včetně nevidomého Honzy Říhy.“ Ten zatím zvládá cestu velmi dobře. „Zvláštní je, že pro něj je velmi obtížné chodit ve velkých kamenech, ale ve chvíli, kdy se dostane na mačky, na sníh a na led, tak je to pro něj paradoxně jednodušší.“

Lucie Výborná musela sestoupit níž kvůli zdravotním problémům. „Moc bych si přála být ve výšce, ve které je zbytek party, ale já jsem bohužel včera při výstupu do C 2 měla krvácení do sítnice a přestala jsem vidět na jedno oko. To znamená sestup, čím níže tím lépe. Nezbývá než doufat, že se mi oko nezhorší…“

Podle rad na serveru horyinfo.cz může jít o projev lehké formy akutní horské nemoci. Příznaky většinou vymizí po 24 až 48 hodinách. V těchto nadmořských výškách se vlivem poruchy aklimatizace může objevit bolest hlavy, nespavost, suchý kašel, nevolnost a ztráta výkonosti.

autoři: lvb , mkk , jpr
Spustit audio