Přijde další revoluce. Umělá inteligence vezme práci i manažerům, předpovídá odborník

4. květen 2017

Před dvaceti lety mu jeho učitelé tvrdili, že umělá inteligence nikdy nebude umět dvě věci: řídit auto a porazit člověka ve hře go. „Věřil jsem tomu. Kromě toho mě tehdy víc zajímalo, jak může být umělá inteligence člověku užitečná třeba v medicíně nebo ve vzdělávání,” vzpomíná Michal Pěchouček, zakladatel Centra umělé inteligence a vedoucí katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Přesně před 40 lety - 5. května 1977 - se na pulty obchodů dostal první sériově vyráběný počítač Apple II. „Byl to technologický fenomén. Applu se podařilo vytvořit počítač pro obyčejné lidi,” říká Michal Pěchouček.

Apple II byl na poli informačních technologií revolučním zjevením. Jako první měl klávesnici (starší počítače se ovládaly dálkovým zařízením), jako první také vyměnil staré páskové kazety za disketovou jednotku, a aby toho nebylo málo, měl hned osm barev.

Velká data, fenomén posledních 10 let

Během následujících čtyřiceti let jsme prošli dlouhou cestou. Samotný Apple dnes vyrábí nejen počítače, ale i mobily nebo chytré hodinky a nově dostal ve Spojených státech povolení k testování samořídicích aut. Další firmy - včetně Applu - podnikají velké kroky na poli domácí elektroniky a zabezpečení.

Překotný vývoj posledních deseti let by podle Martina Pěchoučka nebyl možný bez jedné věci. „Jsou to velká data. Jsme je schopni sbírat, ukládat a pomocí netriviálních algoritmů umělé inteligence z nich umíme dál predikovat. To nás posouvá dopředu,” soudí.

Čtěte také

Konkrétně? Vezměte si například takovou diagnostiku v medicíně. „V budoucnosti nás budou místo specialistů analyzovat velká data, bude to levnější a přesnější,” uvažuje odborník.

Jako průmyslová revoluce. Ale rychlejší

Moderním fenoménem se stává takzvaný průmyslu 4.0, tedy průmysl založený na robotech. Například v Německu už první takové továrny stojí.


Roboti jsou díky technologickému pokroku stále levnější, proto se opravdu vyplatí. Už jsme v situaci, kdy roboti vyrábějí další roboty.

„Před třiceti lety jsme roboty testovali, dnes roboti vytlačují člověka a jsem přesvědčen, že ve výrobě ho vytlačí úplně,” říká Martin Pěchouček.

„Roboti jsou díky technologickému pokroku stále levnější, proto se opravdu vyplatí. Už jsme v situaci, kdy roboti vyrábějí další roboty.”

Jak upozorňuje, na trh práce může mít umělá inteligence devastující dopad. Dnešní situaci přirovnává k průmyslové revoluci v 19. století - s tím rozdílem, že dnešní vývoj je mnohem rychlejší. „Umělá inteligence bude zanedlouho umět nahradit i lidi, kteří se živí mentální prací, jako jsou manažeři, úředníci a podobně.”

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout ve videu v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio