Přežije nosorožec bílý? Šance stále existuje, říká ředitel královédvorské zoo

26. duben 2015

Nosorožci představují určitý symbol, zrcadlo nastavené společnosti – potřebují pozornost, péči, je nutné pokusit se zvrátit negativní trend, který jim lidé způsobili. A právě o to se snaží zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem, která se řadí ke světovým velmocím v chovu černých nosorožců. Jako jediná zahrada na světě také vlastní ohrožené bílé nosorožce severní.

„Od nového roku se nám rodí neuvěřitelné množství mláďat, z toho nejvzácnější a nejúžasnější jsou dva nosorožci, kteří se narodili dvou matkám v rozmezí 18 hodin,“ vysvětluje ředitel zoo Přemysl Rabas.

Ve Dvoře Králové mimo jiné usilují i o rozmnožení vymíracího bílého nosorožce severního – jako jediná zahrada na světě vlastní pět posledních nosorožců, po jednom v Sand Diegu a ve Dvoře Králové, tři v Africe. „Musíme něco zkusit, i když šance není příliš velká,“ vysvětluje.

Čtěte také

Ve spolupráci s experty z Berlína chtějí vypracovat techniku, která by umožnila použít asistovanou reprodukci u severních bílých nosorožců. To znamená u samiček jižních nosorožců, tedy příbuzného druhu, vyzkoušet odběr a dozrávání vajíček mimo tělo samice, případně oplodnění a přenesení na samici, která by to donosila.

„Když se nám to podaří v průběhu několika let a udržíme samice, tak je šance, že bychom mohli nosorožce ještě rozmnožit,“ podotýká s tím, že mnohem cennější jsou právě samice, aby vydržely dobu, než se podaří techniku rozpracovat.

Proti pytlákům osvěta

Nosorožci jsou neustále vybíjeni pytláky kvůli svým rohům, třeba kvůli tomu, že tradiční asijská medicína jim přisuzuje obrovské účinky.

Nosorožec s uříznutými rohy

„Musíme řešit příčinu, kterou je poptávka přímo v konzumentských zemích, jako jsou Čína a Vietnam, a zapojit do toho místní celebrity. Ale určité pokroky už jsou,“ podotýká.

Důležitá je podle něj osvěta proti používání nosorožčí rohoviny, která má své výsledky. Podle posledních průzkumů se o výrazné procento posunulo vědomí čínské populace o tom, že prodejem nebo nákupem výrobků z nosorožčí rohoviny se tato populace ničí.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio