Prezident NKÚ: Zkontrolujeme nákupy za 10 miliard, zaměříme se i na pomoc státu podnikatelům

Miroslav Kala, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, začal prověřovat nákupy ochranných pomůcek v rámci nouzového stavu. Kontrola by se měla zabývat nákupy v celkovém objemu 10 miliard korun.

Kontrola se bude týkat nákupů, které během nouzového stavu provedlo ministerstvo vnitra a ministerstvo zdravotnictví, Nejvyšší kontrolní úřad kromě toho bude žádat informace také od ministerstva obrany. Prověřovat přitom nebude jen nákupy, ale i další kroky státu.

„Máme vytipováno asi devět okruhů, kterými se hodláme zabývat. Jde například o oblast vzdělávání, kde mělo dojít k distančnímu vzdělávání, ale ukázalo se, že na to nejsou školy vybaveny a žáci nemají techniku. Může také jít o zajištění plánovaného počtu policistů a bezpečnostních sborů, kde jsme dlouhodobě kritizovali, že počty nejsou naplněny,“ popisuje Miroslav Kala.

Čtěte také

Kontrole chce Nejvyšší kontrolní úřad podrobit například i pomoc určenou podnikatelům. „Vše bude nabíhat postupně, u ekonomických podpor počkáme, až budou ukončeny, abychom mohli přinést souhrnný součet,“ dodává.

Jak dlouho kontroly potrvají? A bere vláda dostatečně vážně zjištění a varování, která NKÚ na základě svých kontrol zveřejňuje? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související