Premiér Babiš koordinátorem očkování? „Není to špatná volba,“ říká ministr Blatný

Už tento týden by mělo začít plošné očkování proti koronaviru. Jak je na něj Česká republika připravená? Jak chce vláda přimět lidi, aby se nechali naočkovat? Kdo bude rozhodovat o tom, kteří lidé mají na očkování přednostní právo? A nepřinese otálení se zpřísněním protikoronavirových opatření další zbytečné oběti? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO).

Tento týden má v České republice začít plošné očkování proti koronaviru. Premiér Andrej Babiš (za hnutí ANO) v neděli oznámil, že na místo koordinátora celé akce vybral sám sebe. Konzultoval to s vámi?

Probírali jsme to a domluvili jsme se na tom, že to není vůbec špatná volba.

Čtěte také

Takže podle vás je to dobré řešení?

Jedná se o naprostou prioritu a já jsem radši, když mám možnost tyto věci diskutovat přímo s premiérem, než kdyby mezi ním a naším vedoucím koordinačního týmu byla další osoba, takže já jsem takhle spokojený.

Na druhou stranu sám premiér Babiš řekl, že to je nejdůležitější logistická akce v novodobé historii České republiky. Myslíte si, že v současné době má čas a energii na to, aby tento projekt vedl?

Já si dokonce myslím, že je to největší logistická operace od druhé světové války. S panem premiérem na to nejsme sami. Jsou na to připravené skupiny odborníků, zejména u nás na ministerstvu. Není důvod napadat to, že nad tím chce mít kontrolu. 

Pan premiér v neděli zopakoval, že Česko je na očkování připravené. Na druhé straně váš kolega a koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta minulý týden v Interview ČT24 řekl, že v tomto směru má Česká republika skluz a může ho dohnat za dva až tři měsíce. Co z toho si má člověk vybrat?

To si myslím, že je zrovna jeden z případů, jak se dá informace mylně vyložit. Když se bavíme zrovna o tom zpoždění, tak to je dáno tím, že dávky, které původně měly do Evropy mířit už v prosinci, jsou odsunuty tak, aby byly dovezeny do února a to jsou ty tři měsíce. Jsou některé země, které to začaly řešit dřív, to je pravda, nicméně my jsme je dohnali zvýšenou prací a zcela zodpovědně říkám, že Česká republika je na vakcinaci připravena naprosto srovnatelně jako všechny ostatní země.

Čtěte také

Stejně jako Německo?

Stejně jako Německo. Nemáme strategii budování velkých center na stadionech, ale rozhodli jsme se jít jinou cestou. Budeme používat očkovací centra ve svých zdravotnických zařízeních a na počet vakcín zavčas proočkujeme všechny pacienty. Očkovací strategie, lidské zdroje, financování i rezervační systémy jsou připraveny tak, že až budou potřeba, budou k dispozici.

Strategie připravená vaším ministerstvem počítá, že bude potřeba skoro 13 milionů jehel a injekčních stříkaček a 800 tisíc balení roztoku pro ředění očkovací látky. Tohle všechno má Česká republika zajištěné?

Ano a dokonce dvakrát, protože jedno zajištění je skrze Evropskou unii, kde se v současné době podepisuje celoevropský tendr. Česká republika navíc zadala svým státním rezervám objednávku více než šesti milionů stříkaček a adekvátního počtu jehel.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související