Vše o očkování proti koronaviru! Nejčerstvější informace přímo od expertů ve speciálním vysílání Radiožurnálu

21. prosinec 2020

Evropská léková agentura (EMA) dnes schvaluje vakcínu proti novému typu koronaviru. Co nastane, až potvrdí její bezpečnost? Jak pokračuje očkování v Británii, která s vakcinací začala jako první na světě? Jak jsou jednotlivé země včetně Česka připravené na proočkování populace? Mění se nějak postoje Čechů k nové vakcíně a jak by měla vypadat správná informační kampaň o očkování? Poslechněte si společný Speciál Radiožurnálu a Plusu.

Hosty Speciálu Radiožurnálu byli:

  • Jan Blatný, ministr zdravotnictví (za ANO);
  • Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu;
  • Libor Grubhoffer, ředitel Biologického ústavu AV ČR;
  • Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol a místopředseda Asociace nemocnic ČR;
  • Přemysl Čech, ředitel agentury Median;
  • Marcela Konrádová, odborná asistentka Katedry marketingové komunikace a public relations UK;
  • a zpravodajové ČRo ve Velké Británii, USA a v Německu.

Vakcínu proti koronaviru má v Česku dostat celkem 7 milionů lidí. Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že první dávky dorazí do Česka ještě tento týden a očkovat se má začít už tuto neděli. V první zásilce bude necelých 10 tisíc dávek, řekl v pondělí Radiožurnálu ministr Jan Blatný (za ANO).

Na vakcinaci jsme připraveni, ujišťuje Blatný

„Až do konce ledna budou očkováni lidé, kteří jsou součástí krizové struktury zdravotních zařízení, senioři v sociálních zařízeních a v domovech pro seniory,“ upřesnil. Nejdřív v únoru by pak měla přijít řada na širokou veřejnost, přičemž přednost opět dostanou nejohroženější skupiny. Zájemci se budou moct zaregistrovat skrze speciální formulář.

Čtěte také

„Česká republika je na vakcinaci připravena naprosto srovnatelně jako všechny ostatní země,“ ujistil Blatný v rozhovoru, který odvysíláme dnes ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Budeme používat očkovací centra ve svých zdravotnických zařízeních a všechny pacienty proočkujeme včas. Očkovací strategie, lidské zdroje, financování i rezervační systémy jsou připravené tak, že budou k dispozici v době, kdy budou potřeba.“

Jak spolehlivá je vakcína, kterou Evropská léková agentura (EMA) dnes pravděpodobně schválí?

Vakcína společností Pfizer a BioNTech je podle analýz klinických studií účinná z 95 %, což je na úrovni těch nejlepších vakcín, které máme k dispozici. Podle výrobce účinkuje stejně dobře u mladých lidí od 16 let i u seniorů. A co je důležité – vakcína nemá žádné výrazné vedlejší účinky.

Čtěte také

Jak bude vypadat distribuce?

Celou distribuci bude mít v režii společnost Pfizer, což je velmi výjimečná událost. Vakcína se totiž musí převážet a skladovat při minus 70 °C. Farmaceutická společnost ji naloží do kamionů ve svém sídle v Belgii a následně rozveze po Evropě.

Kolik vakcín může do Česka dorazit a kam se dostanou nejdříve?

Dodávka má obsahovat skoro 10 tisíc vakcín. Pvní je dostanou nemocnice v Praze a Brně, následně regiony. Výrobce má seznam 29 míst, kam bude další vakcíny rozvážet. Půjde o fakultní a velké krajské nemocnice, zdravotnické ústavy nebo třeba vojenské nemocnice. Dohromady by společnosti Pfizer a BioNTech měly Česku dodat 4 miliony vakcín.

V čem je nová RNA vakcína z vědeckého hlediska unikátní? V čem podle expertů Česko zaostává v přípravách na plošnou vakcinaci za západními velmocemi? Mění se postoj Čechů k vakcinaci? A jak by měla vypadat vládní informační kampaň, po které někteří odborníci stále volají? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu a Plusu.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související