PRŮZKUM: Očkování proti covidu-19 odmítá skoro polovina Čechů. „Bez vakcíny se roušek nezbavíme,“ varují experti

 V průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas odmítlo vakcinaci 47 % dotázaných. Naopak 40 % lidí by se očkovat nechalo. Zbytek neví. Median mezi 8. a 10. prosincem oslovil 1052 lidí starších 18 let. 

Čtěte také

Podle průzkumu jsou k očkování vstřícnější muži. „45 % mužů by se nechalo očkovat. Ve vyšší míře by se nechali očkovat vysokoškoláci,“ popisuje ředitel Medianu Přemysl Čech.

Hlavním důvodem pro očkování je podle průzkumu ochrana vlastního zdraví a zdraví blízkých. Odpovědělo tak asi 80 procent respondentů. Další nejčastější důvody jsou cestování nebo zrušení povinnosti nosit roušku. 

„Pokud nebudeme očkovaní, budeme stále v karanténě, budeme stále chodit v rouškách, stále nebude fungovat kultura, stále nebudeme moct cestovat…“ vypočítává prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Čtěte také

Příklady táhnou?

Podle odborníků by měli jít příkladem i představitelé státu. „O očkování existuje obrovské množství hoaxů. Je správné, aby se důvěryhodné osobnosti za očkování postavily,“ soudí praktický lékař Cyril Mucha z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. 

Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš z hnutí ANO s očkováním zatím váhají, premiér ze zdravotních důvodů. Průzkum pro Český rozhlas zjišťoval právě i to, jestli by se lidé nechali očkovat, pokud by to udělali významní představitelé státu. Kladně však odpovědělo jen osm lidí ze sta.

autoři: Tereza Chlubná , als
Spustit audio

Související