Stávající vakcíny si poradí i s novou mutací koronaviru. Stačí je drobně upravit, věří vědci

21. prosinec 2020

Ve Velké Británii se objevila nová mutace koronaviru. Podle vědců se šíří výrazně rychleji, než jsme byli dosud zvyklí, i proto teď řada evropských zemí včetně Česka uzavřela letiště pro letadla mířící z Velké Británie. Jak nová mutace koronaviru funguje?

Čtěte také

Podle vědců se nová verze viru šíří výrazně rychleji, a to prý až o 70 %. Jde zatím pouze o odhad – do rychlejšího šíření se totiž mohla promítnout i poměrně málo přísná pravidla, která donedávna platila v Londýně, kde se tato mutace nejvíc šířila. 

Výrazně vyšší infekčnost viru může znamenat také výrazné zvýšení počtu pacientů, kteří budou potřebovat nemocniční péči. „Reprodukční číslo by se zvýšilo v intervalu mezi 0,4 a 0,8, to je velká komplikace. Dobrá zpráva je, že zatím to vypadá, že nová mutace nevyvolává těžší onemocnění,“ popisuje virolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Nová mutace versus vakcína

Vědci soudí, že proti nové mutaci koronaviru by měly být účinné i stávající vakcíny. Mutace se totiž zatím projevila na takzvané vázací doméně spike proteinů – oněch „bodlin“ známých z vizualizací koronaviru. Stávající vakcíny trénují imunitní systém, aby odolal útoku různých částí viru, a tím, že se změní jedna z nich, neztratí svoji účinnost.

Čtěte také

Takzvané RNA vakcíny, které vyvinuly společnosti Pfizer a BionTech nebo Moderna, mají navíc obrovskou výhodu v tom, že jsou jednoduše upravitelné na případné mutace. 

Jak to funguje, pomáhá pochopit metafora babiččina koláče: základ je vždy stejný a jen se podle potřeby mohou lehce měnit poměry použitých surovin. Vše si také můžete představit na příkladu kabátu.

„Šijeme kabát, a když vyměníme červený knoflík za modrý, máme pořád stejný vzorek – takže stroj stále šije stejně velký knoflík a má stejně velké dírky,“ popisuje doktorka Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková onemocnění.

Situace v Česku

Podle této laboratoře se nová mutace zatím v Česku neobjevila. Laboratoř už ale od září sleduje v sekvenovaných vzorcích jiné mutace. Více informací o tom, jak fungují vakcíny proti koronaviru, si můžete poslechnout třeba v podcastu Vinohradská 12 z 15. prosince.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související