Pozor na vstupenky od překupníků! Na stadion se s nimi nemusíte dostat

Ve Francii začíná fotbalové mistrovství Evropy. Stadiony očekávají až 2,5 milionu diváků, tedy asi o milion víc, než přišlo před čtyřmi lety. Česká reprezentace odehraje svůj první zápas se Španělskem – a to už příští pondělí. Lístky jsou vyprodané, přesto je ale nabízejí překupníci.

Na základní skupinu se dá dostat v přepočtu už od 700 korun. Vstupenky mají 4 kategorie – ta nejdražší stojí zhruba 4000 korun. Každý fanoušek si mohl koupit maximálně 4 lístky na jeden zápas. Prodej odstartoval zhruba před půl rokem a zájem dokonce přesahoval i kvótu přidělenou České republice (na utkání bylo uvolněno 6000 lístků). Zájem byl tehdy až pětinásobný.

Prvotní nadšení ale pravděpodobně opadlo, inzertní servery jsou totiž plné nabídek vstupenek. A objevují se i překupníci, kteří cenu nadhodnocují. Jeden z inzerátů nabízí vstupenky na utkání se Španělskem – a to za víc než 10 000 korun.

Někteří prodejci dokonce nabízejí vstupenky i přes neoficiální webové stránky. Třeba organizace Which, která chrání práva spotřebitelů, už v minulosti upozornila na případy, kdy se vstupenky na některých serverech prodávaly dokonce za 5000 liber, což je v přepočtu přibližně 170 000 korun. Překupníci se pravděpodobně objeví i přímo v okolí stadionu.

Legálně jde koupit lístky jen přes evropskou fotbalovou asociaci UEFA. Pokud je fanoušci koupí jinou cestou, nemají vůbec záruku, že se na zápasy dostanou. Asociace už v minulém měsíci vyzvala všechny kupce, aby si pro zajištění vstupu na stadion přinesli také průkaz totožnosti s fotografií. U nelegálně prodaných vstupenek se totiž nebude jméno na lístku shodovat se jménem v průkazu.

autoři: lvb , zus
Spustit audio