Potraviny stále zdražují. V Česku jsou nejziskovější velcí zemědělci, říká k vysokým cenám Prouza

21. únor 2023

Ceny vajec nebo cukru za poslední rok v Česku stouply téměř dvojnásobně. Ve většině unijních zemí je přitom zdražování mnohem pozvolnější. Antimonopolní úřad bude zjišťovat, kdo má na zdražení tří základních potravin největší podíl, zatím ale neobjasnil, o které produkty se jedná. „Je nejvyšší čas, aby dodavatelé dokázali zlevnit, mělo by být jasné, jak se nižší ceny promítají do cen, za které dodávají do obchodů,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zemědělci a potravináři tvrdí, že jim kvůli drahým energiím rostou náklady. Obchody zase uvádí, že zdražují jen kvůli vyšším cenám od dodavatelů. Kdo tedy podle vás může za to, že jsou potraviny tak drahé?

Data ze statistického úřadu jsou naprosto jasná. Nejziskovější jsou velcí čeští zemědělci, ostatně to přiznal i ministr zemědělství, který avizoval, že právě velkozemedělci budou v Česku mít loni zřejmě nejvyšší zisk v historii. Je tedy jen dobře, že se na to antimonopolní úřad podívá a data, jak vypadá ziskovost v jednotlivých segmentech, budou konečně jasná.

Čtěte také

Ceny plynu a elektřiny začaly na burzách na poslední chvíli klesat. Někteří dodavatelé energií už avizovali, že zlevní. Mohlo by alespoň to mít podle vás v dohledné době vliv na ceny jídla v obchodech?

Pevně doufám, že ano, protože dodavatelé tvrdili, že zdražují jen kvůli zdražujícím se energiím, což začíná být minulostí, a také že zdražují i kvůli vysokým cenám přesnice, která posledního půlroku na trzích padá. Myslím, že je tedy nejvyšší čas, aby dokázali zlevnit a mělo by být jasné, jak nižší ceny promítají do cen, za které dodávají do obchodů.  
Samy řetězce tedy prostor pro zlevňování potravin nemají? Vše je, jak říkáte, na zemědělcích?

Je to na dodavatelích, protože další náklady se mění všem, zejména mzdy. Vedle cen energií je to další částí skládačky. Zdražování ale pramení od dodavatelů. Když se opět podíváte na data statistického úřadu, dodavatelé zemědělských komodit loni zdražovali o nějakých 35, 40 procent, potraviny o „pouhých“ 13 procent.

Kontroly by se měly konkrétně týkat tří základních potravin. Víte už, které by to měly být? Nám to antimonopolní úřad říci nechce.

Nevíme, úřad o tom s námi nemluvil. Pevně doufám, že měli svou metodiku. Myslím, že je dobře, že se budeme dívat jak na různé komodity - a co bude možná ještě důležitější - tak i na ziskovost konkrétních firem, jak začnou zveřejňovat své hospodářské statky.  

Zmínili jsme snižování cen energií. Dá se podle vás nějak odhadnut termín, kdy by alespoň některé potraviny mohly zlevnit?

Budeme se chvíli bavit spíše o zpomalování růstu, ale s jarem, jak bude česká zelenina, půjde dolů cena zeleniny. Cena masa je pořád relativně nízko díky situaci na evropském trhu. S koncem jara až počátkem léta by alespoň některé části nákupního košíku měly být levnější než teď.

autoři: Petr Král , ula
Spustit audio

Související