Postřehy z Normandie a Bretaně na obrazovce i v knižní podobě

Krátké dokumenty Postřehy odjinud, na kterých již tradičně spolupracuje Česká televize s Českým rozhlasem 1 - Radiožurnálem, pokračují další sérií. Bude se jednat o 13 dílů "Postřehů z Normandie a Bretaně", tentokrát očima Jana Šmída, redaktora ČRo 1 - Radiožurnálu.

Cyklus pořadů "Postřehy odjinud" připravuje Česká televize Ostrava - tvůrčí skupina Karla Bělohlavého (režisér Jaroslav Večeřa, kameraman tentokrát Pavel Brynych). Přibližuje divákům evropské země prostřednictvím zahraničních zpravodajů a spolupracovníků Českého rozhlasu. Projekt spatřil světlo světa již v roce 1994, kdy tento štáb natočil první "Postřehy" s legendárním Karlem Kynclem.

Díky jednotlivým dílům diváci získávají plastický obraz o navštívené zemi, o její historii i současnosti, o tradicích, zvycích, zajímavostech turistických i kulturních, nejen o atraktivních a všeobecně známých projevech života. Jednotlivé díly tentokrát přiblíží a ukáží například "Kde byl Monet šťastný", "Východ slunce v Le Havre", "Mont Saint-Michel", "Rouen, město slavných", "O vylodění spojenců" a další.

"Postřehy odjinud" aneb "Normandie a Bretaň očima Jana Šmída" vysílá ČT 1 každé pondělí od 3. března vždy ve 22 hodin. V nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis vyšly knižně (v souvislosti s uvedeným cyklem) "Obrázky z Normandie", k vydání se připravují i "Obrázky z Bretaně".

autor: psk
Spustit audio