Porotci volili Chardonnay světa

Château des Ravatys leží na jihu Burgundska mezi vinicemi u vesničky Saint Lager. I letos na začátku března do tohoto zámečku přijeli porotci, aby hodnotili odrůdu Chardonnay. Vzorky poslalo na 900 vinařů ze 37 zemí. Mít medaili z Chardonnay du Monde se totiž cení. Hodnocení vína má svá pevná pravidla. Začíná se dopoledne nástupem komisařů, které prezident soutěže rozdělí do skupin. Na chvíli jsem se připojil k jedné komisi, protože jsem věděl, že tam bude slyšet i čeština.

Když se zamícháte do skupiny komisařů, neucítíte žádný parfém, vodu po holení. Ani oblečení si neperou v aviváži. Nechtějí, aby je při hodnocení rušily jiné vůně než ty, které se linou ze Chardonnay. Pravidla jsou přísná a zodpovědnost velká.

Komisařem pro Chardonnay du Monde se člověk stane až po složení zkoušek. „Dají vám třeba tři vzorky Chardonnay, přičemž v jednom vzorku je do dvanácti objemových procent alkoholu, ve druhém je od dvanácti do třinácti a ve třetím je od třinácti výše. Záměrně vám dají reduktivní typ Chardonnay z Chile, oxidativní typ z Maďarska a vy v tom máte hledat alkohol,“ říká mi Jakub Šebesta, jediný český komisař, který je na Chardonnay du Monde už počtrnácté. Ano, to je nynější ministr zemědělství.

Na stole jsou anonymní láhve se vzorky, karafa vody, tužka a předtištěné tabulky. Tady vám už nikdo z komisařů nic neřekne. Musejí se soustředit. Hodnotí se od 0 do 5. Nejvyšší a nejnižší hodnocení se škrtá. Degustátoři pak do 14 dnů dostanou domů vysvědčení svého hodnocení. Když mají příliš velký rozptyl a jejich známky jsou ty, které se škrtají, není to pro ně dobrý výsledek.

Sál Chateau des Ravatys

„Když jsem to chtěl zavést u nás, naši skálopevní vinaři mě poslali do háje. Když jsem jim říkal, aby se zúčastnili tohoto hodnocení, dostalo se mi odpovědi: ‚Nikdo mě nebude testovat. Čtyřicet let dělám ve vinařství, tak mi nabude nikdo nic říkat,‘“ uvádí Jakub Šebesta.

V době, kdy jsem natáčel tuto reportáž, ani prezident soutěže Henri Laurent Arnould neznal celkové výsledky. Dnes už víme, že tři vína z Moravy dostala stříbrnou medaili. A nikoho nepřekvapilo, že přes 150 medailí si odnesla Francie.

„Francie dostává vždycky nejvíc medailí. Ve Francii je hodně druhů Chardonnay. Například burgunského typu, Chardonnay ze Šampaně, zajímavé je i víno z oblasti Languedoc-Rousillon, Chardonnay z nížin, ale také z Alp. Nemůžete se divit, že máme tolik medailí,“ říká prezident soutěže Henri Laurent Arnold.

Nedivím se. Uvidíme večer, co řeknou lidé od vína na to, co pro ně chystá Jakub Šebesta. Přivezl totiž do Burgundska na ochutnání láhve moravských slámových a ledových vín. Podle odborníku může s těmi našimi soupeřit snad jenom Kanada.

Z degustace moravských slámových a ledových vín

„Výrobce zde píše, jak probíhala sklizeň: Při jasné prosincové noci, při křupajícím poprašku sněhu pod nohami a teplotě blížící se minus deseti stupňům,“ předčítá obecenstvu z etikety na lahvi Jakub Šebesta.

Sedím vedle jednoho o organizátorů soutěže o Chardonnay světa Bernarda Benase. Poslouchá, válí víno na patře, pouští ho až na kořen jazyka, pak jej vyplivne do dózy na stole… a chválí. „Je dobré tímhle vínem začínat,“ říká Bernard Benas, „nemá tak velké množství cukru, vůně je velmi ovocná, a to mají Francouzi rádi. Vždyť i jejich Chardonnay voní po žlutém ovoci a někdo dokonce používá přirovnání jako bonpari.“

Mezi odborníky se vede čilá debata. Ledová vína, která jsou teď na řadě, jsou módní, ve Francii ne tak rozšířená. Nejvíc se vyrábějí na Moravě, v Rakousku a samozřejmě známé je Icewine z Kanady. „Mám dojem, že Icewine z Kanady mají větší marketinkovou podporu, víc jimi Kanada žije,“ říká švýcarský someliér Claudio Di Giorgi. „Jestli zorganizujete soutěž, degustaci ledových vín z Čech a Kanady a pozvete mě, milerád přijedu,“ navrhuje pan Di Giorgie a do notýsku si zaznamenává další vjemy, které v něm vyvolávají moravská vína.

Dívám se na znalce vín, kteří přišli sem do Chateaut de la Barge. Ani na jednom není vidět přezíravost, despekt ani náznak oprávněné francouzské vinařské převahy. „Velmi dlouho hledají ve víně to pozitivní, než charakterizují to negativní. K vínu přistupují jako k člověku, kterého si váží, jeho práci a s obrovskou posvátností,“ vysvětluje Jakub Šebesta.

Ministr Jakub Šebesta

Degustace tady pro dnešek končí. Potleskem, který nebyl ani zdaleka jenom zdvořilostní.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?ie=UTF8&amp;ll=46.114747,4.673717&amp;spn=0.008687,0.016501&amp;t=h&amp;z=16&amp;brcurrent=5,0,0&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?ie=UTF8&amp;ll=46.114747,4.673717&amp;spn=0.008687,0.016501&amp;t=h&amp;z=16&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: vesnice Saint-Lager, dějiště Chardonnay du Monde</a></small>
autor: jap
Spustit audio