Polsko bylo v listopadu 1989 dál. Katolický premiér Mazowiecki mluvil v Moskvě o Katyni

24. listopad 2014

Před 25 lety v Československu sice stále ještě vládli komunisté, ale lidé na náměstích volali po změně a připravovali se na generální stávku. V sousedním Polsku byli dál. Zástupci opozice, odborového hnutí Solidarita, kterou vedl nositel Nobelovy ceny za mír Lech Walesa, už zasedali v parlamentu. A od září byl polským premiérem Tadeusz Mazowiecki ze Solidarity, která měla v nové vládě drtivou většinu.

24. listopadu se tento katolický intelektuál vypravil do Moskvy. Vysvětloval tu, že změny, které se v Polsku dějí, nejsou namířené proti Sovětskému svazu. A stala se také věc, na kterou v Moskvě nejsou zvyklí. Tadeusz Mazowiecki totiž odmítl položit věnec u mauzolea Vladimira Iljiče Lenina.

Jinak však tento první předseda nekomunistické vlády v zemích socialistického tábora ujišťoval, že jeho polská vláda chce budovat partnerské vztahy se Sovětským svazem, ale také chce uzavřít některé bolavé rány z minulosti.

Premiér Mazowiecki za jednu z největších považoval katyňský zločin, tedy povraždění více než čtyř tisíc polských důstojníků v katyňském lese, nedaleko Smolensku.

Sovětská televize poprvé vysílala dokument o Katyni

Většina polských a západních historiků totiž nevěřila, že je v roce 1941 postříleli nacisté. Tragédie se mohla stát už o rok dříve a polské vojáky mohli zabít členové sovětské tajné policie. Tuto možnost připustil i dokumentární film o Katyni, který sovětská televize vysílala vůbec poprvé v den návštěvy premiéra Mazowieckého.

Logo

Do Mosky přijela s Mazowieckim také početná skupina polských novinářů. Návštěva prvního nekomunistického premiéra však vzbudila i zájem korespondentů západních medií. Zpravodaj italského listu se zajímal o názor polského premiéra na události v Československu. Tadezst Mazowiecki prohlásil, že nemůže zasahovat do vnitřních záležitostí jiné země.

Následně ovšem upozornil, že je důležité, aby se vývoj ubíral směrem k demokracii, úctě k lidským právům a respektování vůle lidu. Podle něj se takto vyvíjela situace v mnoha zemích, včetně Československa.

autor: pan
Spustit audio