Politiku nezmění soudy, ale rozhodování voličů, zdůrazňuje Benda z ODS

Ústavní soud zamítl návrhy prezidenta Miloše Zemana a části poslanců na zrušení novely zákona o střetu zájmů, které se říká lex Babiš. Předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda z ODS takové rozhodnutí vítá, ačkoliv on sám nadšencem zákona není a pokládá ho za snahu zalíbit se veřejnosti. 

„Ústavní soud jenom potvrdil, a to místy i poměrně silnými větami, že demokratický právní stát má právo se bránit tomu, aby se ho pokoušely jednotlivé osoby uzurpovat ke svému prospěchu,“ říká Benda.

Čtěte také

Už dříve jako potenciálně slabé místo v zákoně cítil úplný zákaz vlastnictví médií, oproti tomu zákaz ucházet se o veřejné zakázky, investiční pobídky a dotace je jasný a zřetelný.

„Kdyby to udělal jakýkoliv starosta, tak ho z obce vypískají, jenom tady Andrej Babiš kolem sebe dokáže vytvářet tak neuvěřitelnou mlhu díky vlastnictví svých médií, že to skoro vypadá jako by se to smělo,“ zdůrazňuje.

Napadená ustanovení zákona o střetu zájmů rozhodnutím Ústavního soudu platí dál, účinná jsou ale už tři roky. Za tu dobu ale Benda nemá pocit, že by byly efektivní. „Předseda vlády předvádí, že dokáže kličkovat právním řádem neuvěřitelným způsobem, že nectí žádné principy a žádná pravidla,“ konstatuje.

A ačkoliv zákon pojmenovává, co střetem zájmů je, tak podle Bendy nefunguje. „Nemysleme si, že politiku změní soudy, politiku stejně může změnit nakonec jenom rozhodování voličů, kterým se dávají návody, aby bylo jasné, kdy už meze jsou překročené, a kdy překročené ještě nejsou,“ vysvětluje.

Podle zákona o střetu zájmů veřejní funkcionáři nemohou provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Firmy, ve které mají nejméně čtvrtinový podíl členové vlády, nesmějí dostávat veřejné zakázky, dotace ani investiční pobídky.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související