Policie obvinila 12 fotbalistů kvůli možnému ovlivňování zápasů

12. září 2013

12 fotbalistů obvinili čeští policisté v korupční kauze. Hráči podle obvinění ovlivňovali zápasy a sázeli na utkání, ve kterých sami hráli. Vyšetřování začalo na popud Fotbalové asociace České republiky loni v září a týkalo se bývalých i současných fotbalistů napříč kluby a soutěžemi. Kromě 12 zadržených policie vyslechla dalších 20 osob.

"Co se týká dvanácti obviněných osob, jsou stále v režimu zadržení. Můžeme mluvit jen v obecné rovině, kdy by se mělo jednat o podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí a možného ovlivňování zápasů v rámci různých fotbalových soutěží a s tím související sázkařskou činností,“ uvádí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Z první ligy by se měla nová aféra zatím týkat pouze Teplic, ale podle zpráv z protikorupční policie jde o celorepublikový problém.

„Už v loňském roce v září nebo v říjnu jsme získali nezvratné informace o tom, že se něco děje v soutěžích druhé ligy a juniorské ligy. Věděli o tom jen čtyři lidé na svazu, požádali jsme policii o součinnost. V květnu jsme pak obdrželi informaci, že se věc bude ukončovat v tomto roce – a ten den přišel včera,“ vysvětluje místopředseda Fotbalové asociace Roman Berbr.

Čtěte také

Policie určitě byla v ligových Teplicích a třetiligové Roudnici nad Labem. Aféra se ale pravděpodobně týká i dalších klubů.

„Tohle je ale problém celoevropský, před měsícem zatkli kolem padesáti lidí v Maďarsku. Pro český fotbal ale ten včerejšek nebyl úplně černý den, takhle to nevidím. Bylo to individuální pochybení,“ říká Berbr, podle kterého fotbalový svaz o včerejším policejním zásahu dopředu věděl.

Bezpečnostní manažer fotbalové asociace Martin Synecký včera večer v rychlosti potvrdil, že tato policejní akce je také výsledkem systému Sportradar, který má právě sázení hlídat.

„Ale že by to znamenalo, že dokáže zrušit všechny pochybné praktiky v tomhle státě, to asi ne. Takhle to ve světě nefunguje, sázky jsou lukrativní a sází se proto, aby se vyhrálo – a stane se osobní pochybení jako v tomto případě. Ale Martin má pravdu v tom, že je to jedenáct měsíců řízená akce ve spolupráci svazu a policie,“ dodává Berbr.

„Kreditu fotbalu to asi nepřidá, ale vidíme, že fotbalová asociace se hlásí k tomu, že nějakým způsobem pracovala na řízení té akce. Je to trochu jiný mód, než v jakém to bylo v předchozích kauzách,“ souhlasí fotbalový expert serveru Aktuálně Luděk Mádl.

Čtěte také

Fotbalový internacionál Ladislav Vízek včera doslova řekl, že „každý fotbalista má v kapse tiket“. Problémem ale je, pokud má vsazeno na zápas, kterého se sám účastní, má tak totiž ideální možnost jej ovlivnit.

„Jde ale nejen o to, že se fotbalisté mohou domluvit, jestli zápas skončí něčí výhrou nebo remízou. Dnes je u sázkových kanceláří možné vsadit si na to, kdo bude zahrávat první roh, kdo bude častěji v ofsajdu a podobně – a to všechno se dá na hřišti ovlivnit,“ upozorňuje Luděk Mádl.

Dozor nad vyšetřováním má státní zastupitelství ve Strakonicích. To by mohlo mít souvislost s tím, že ve strakonickém klubu dříve hrál Jan Halama, který je údajně mezi obviněnými. Nepřímo potvrdilo i strakonické státní zastupitelství.

Hráči, kterému bude prokázána účast na nelegálním sázení na fotbalová utkání, může Disciplinární komise fotbalové asociace zastavit činnosti na 2 až 5 let, navíc pokud by provinilec hrál v první nebo druhé lize, hrozí mu pokuta až půl milionu korun.

autoři: jch , teb , tej
Spustit audio