Pokud máte dobrá zrnka, káva bude chutná, i když se vám úplně nepovede, ujišťuje pražič a barista
Pražič a barista Ondřej Štoksa denně hledá cesty, jak upražit skvělou kávu. Na přípravu dobré kávy doma je důležité mít kávová zrnka a mlýnek. Pokud namelete kávu nahrubo, nepotřebujete kávovar. Stačí french press nebo hrnek. Napijete-li se kávy, můžete cítit lehkou kyselinu, ke konci přijde na jazyk hořkost a tělo je sladké. My chceme mít kávu sladkou jako cukrátko. Tmavší pražení zakryje defekty na zrnkách, ale také vymaže jakýkoli ovocitý poměr v kávě.
Související
-
Indiáni díky kávě přežívají, říká výtvarnice, která pomáhá indiánskému kmeni Arhuacos
Alena Antonovičová dováží do Evropy fairtradovou kávu. Snaží se tak pomáhat indiánům Arhuacos v Kolumbii.
-
Helsinský kávový festival odkrývá milovníkům kávy netušené obzory
Co se stane, když do kávy přidáte surové kakao, kokosový tuk, kayenský pepř a další ingredience? Vznikne superkáva, která má údajně lepší povzbuzovací vlastnosti.
-
Kávu pražil už jeho pradědeček. Bavorský kavárník se vrátil k rodinné tradici
Pražit kávu je umění, kterému se může naučit každý, kdo má trpělivost, hodně času a dobrý nos. V bavorském Řezně najdete kavárníka, který si toto řemeslo osvojil.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka