Čokoládová, kokosová s kajenským pepřem, ale i stoprocentně udržitelná. Helsinský kávový festival odkrývá milovníkům kávy netušené obzory

Slovo kahvi, tedy káva, se při cestě do Finska určitě vyplatí znát. Tato skandinávská země je totiž vůbec největším konzumentem tohoto černého nápoje. Průměrný Fin vypije asi 12 kilogramů kávy ročně. Není proto divu, že v hlavním městě Helsinkách každoročně pořádají oblíbený kávový festival. Vydal se na něj i reportér Jakub Lucký.

Kávu jsem začala pít teprve nedávno, tak jsem se vydala na festival, abych objevila nějaké novinky,“ vysvětluje mi Grina, jedna z mladších návštěvnic akce, a potvrzuje, že návštěva byla úspěšná.

Na Slovensku vynalezli první čirou kávu na světě. Pije se studená a ze skleněné lahve

Kávová zrna

Káva prý má být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska. My vám teď ale představíme kávu, která je průzračná jako voda, prodává se ve skleněných lahvích a pije se studená.

Je tu spousta různých chutí, které se v kávě skrývají. Na jednom z menších stánků měli kávu, která byla hodně ovocná, to bylo dost překvapivé.“

Podle Tommiho, který je jedním z hlavních organizátorů akce, je právě tohle cílem celého festivalu: „Lidé rádi ochutnávají kávu z malých i velkých pražíren. Porovnávají, objevují nové chutě a taky nové přístroje a způsoby vaření kávy. Chceme vytvořit bezpečnou a přátelskou atmosféru, kde se člověk může o těchto věcech něco dozvědět.“

Superkáva

Malý stánek má na festivalu i Oliver se svým společníkem. Jeho inovace není ani tolik v chuti, jako spíš v úpravě jejích vedlejších účinků.

Je to klasická káva, ke které jsme přidali superpotraviny a další věci, abychom změnili chuť, texturu a funkci. Když pijete normální kávu, tak vám kofein rychle vystřelí do krve, pak rychle zmizí a vy skončíte s pocitem, že byste si měli dát další kávu,“ vysvětluje Oliver nepříjemný efekt, který údajně jeho superkáva odbourává. Kofein prý z těla po jejím vypití totiž mizí mnohem pomaleji.

Zachová energii a sníží stres

Máme sedm různých přísad a každá má svůj účel. Například L-theanin vyrovnává ‚špičky‘, které způsobuje káva. Surové kakao blokuje stresový hormon kortizol, maca a kokos vám dodají energii a tak podobně. Kajenský pepř a zázvor zase dodávají chuť. Tak si dejte a užijte si to,“ vybízí Oliver.

Kávu pražil už jeho pradědeček. Bavorský kavárník se vrátil k rodinné tradici

„Je to kulovitá pražička z roku 1926 od německé firmy Barth. Má plynový hořák, se kterým se velmi snadno reguluje teplota,“ popisuje kavárník Heiko Rehorik srdce své pražírny.

Pražit kávu je umění, kterému se může naučit každý, kdo má trpělivost, hodně času a dobrý nos. V bavorském Řezně najdete kavárníka, který si toto řemeslo osvojil. Zcestoval svět a poznal kávovníkové plantáže, aby věděl, co vlastně praží. Pokračuje tak v rodinné tradici, kterou založil jeho pradědeček v Karlových Varech.

Po ochutnání jeho káva připomíná kakao, jenže vyrobené z kokosového mléka a navíc s trochou chilli a zázvoru, takže v ústech i docela pálí.

Vývoj začal v Kalifornii před třemi lety, když jsem hledal, jak zajistit, aby mi po kávě déle zůstala energie,“ vysvětluje Oliver, který se teď se svým společníkem snaží, aby se jeho nápoj dostal do širšího povědomí.

Káva, nebo čokoláda?

O experimentální projekty tady ale není nouze ani u jiných stánků. Třeba u toho, který patří mladé firmě Coffeepixels: „Vypadá to jako čokoláda, že jo? Ale je to vyrobené z kávy. Používáme celé kávové boby, kávové ovoce zvané Kaskara, kakaové máslo, třtinový cukr a trošku himalájské soli,“ seznamuje mě prodejce s recepturou.

Celé to meleme několik dnů a výsledkem je tahle čokoládová textura, která se rozpouští v ústech. Výsledkem je tedy čokoláda, ale vyrobená z kávy,“ vysvětluje, jak si poradili s kávovým odpadem.

Opravdu udržitelná káva

To pražírna Kaffa nabízí klasiku – pražená kávová zrna. Velmi vážně ale berou ty, kteří pro ně kávu pěstují: „Máme vlastní certifikát, kterému říkáme Kaffa Handshake. Navštěvujeme všechny plantáže, ze kterých nakupujeme, a přesně víme, kam jdou peníze za kávu, kolik jde farmářům a kolik regionu, ve kterém kávu pěstují.

Kávový festival v Helsinkách

Za kávu s vlastním certifikátem platí vždycky nejméně o polovinu víc, než kolik by farmáři dostali v případě sítě fairtrade. A často je to prý dokonce i více než dvojnásobek. Nižší částky totiž podle nich nevedou k udržitelnému pěstování.

Ať už na festival dorazíte pro odpovědnou kávu nebo nové chutě, určitě budete odcházet s bušením srdce. Skoro každý stánek totiž nabízí ochutnávky.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související