Káva s mlékem není barbarství. A piccolo mi nevadí, říká odborník na kávu Daniel Kolský

11. srpen 2017

Káva s mlékem - zločin proti kávě, nebo ne? Odborník na kávu a velký cestovatel po kávových plantážích Daniel Kolský, kterého si do studia pozvala Lucie Výborná, má jasno.

Do kávy se dnes přidává leccos. Kromě klasického mléka a cukru se tak mnohde setkáte třeba i s kávou doplněnou o špetku soli, koření nebo dokonce másla.

A Daniel Kolský je vůči tomu - možná až překvapivě - smířlivý. „Člověk má pít kávu, jak mu chutná,” zdůrazňuje. „Nesnažím se být dogmatik a říkat, jak lidé kávu nesmějí pít, na to nemám právo. Naopak mě těší, když lidé experimentují a hledají zajímavou chuť.”

Podobně smířlivý je i k všeobecně nenáviděnému pojmu piccolo. „Samozřejmě nejde o správný název, ale líbí se mi ten vtip v tom skrytý. Něco, co neexistuje, tu začalo žít vlastním životem. A lidé tomu rozumějí!”

Česká káva je lepší než italská

Kávové Česko podle něj nyní zažívá zlaté časy. „Česká káva je navíc často mnohem lepší než v Itálii,” soudí.

Lidem, kteří mají problémy se srdcem, nedoporučuji turka, ve kterém zůstává lógr, což nemusí mít dobré zdravotní aspekty.
Daniel Kolský

Boom kávy ovšem přinesl i boom stále lepších a novějších přístrojů na její přípravu. Má smysl si je kupovat? Jak Daniel Kolský zdůrazňuje, o nic bez nich nepřicházíte. „Nepotřebujete žít marketingový příběh. Klíčové je, jak vám káva chutná, ne věřit reklamám.”

I tak se dnes v kávě točí velké peníze. Koneckonců, kávová zrna jsou druhým nejprodávanějším artiklem na světě - hned po ropě.

„Mimo jiné se začíná ve velkém rozvíjet kávová turistika. V tomto ohledu mají největší úspěch místa, která kombinují kávové plantáže a moře: například Nikaragua, Guatemala nebo třeba Kolumbie.”

autor: als