Pocházel z vesnice, ale narodil se na zámku. Francie d'Artagnana objevila až po dvou stoletích

Může být d'Artagnanem německý lékař? Této zdánlivě nelogické otázce porozumíte, když se s námi vydáte do Lupiacu, do rodiště skutečného d'Artagnana. Do městečka, kde žije celoročně pouze tři sta lidí, zavítá v srpnu na čtyři tisíce návštěvníků kvůli slavnostem d'Artagnana. A slavný rodák tu má dokonce své muzeum, kde najdete figurínu mušketýra s šavlí vyrobenou v České republice.

„Muzeum je otevřeno od července 1998, můžete tu vidět dokumenty o skutečném životě d'Artagnana i o románové postavě, včetně videa a ukázek z filmů Tři mušketýři. Jsou tu fotografie, ale i kostýmy mušketýrů,“ představuje mi expozici ředitelka muzea Marjorie.


Muzeum se nachází v kapli z 16. století, kterou prý stavěl d'Artagnanův strýc.

Do d'Artagnana se zamilovala už v mládí. Ostatně Dumasův román byl prý první knihou, kterou měli ve škole jako povinnou literaturu, prozrazuje mi a chlubí se tím, že šavle figuríny d'Artagnana byla vyrobena v Čechách.

S pýchou ukazuji Marjorie na chytrém telefonu obálku Tří mušketýrů s nádhernými ilustracemi Adolfa Borna.

Vesničan ze zámku

Elitní skupinku mušketýrů krále vytvořil Ludvík XIII. v roce 1622. O více jak dvě století později, v roce 1844, objevili čtenáři časopisu Století vůbec poprvé románovou verzi, kterou napsal Alexander Dumas.

Ale tady v Lupiacu se nezrodila románová postava, tady se narodil opravdový d'Artagnan.

„D'Artagnan se narodil v Lupiacu na zámku Castelmore, který je kousek odtud. Je v soukromých rukou, takže se bohužel nemůžete podívat dovnitř,“ vysvětluje ředitelka muzea.

Čtěte také

S majitelem se snažili jednat, ale nechtěl zámek otevřít veřejnosti a vytvořit tam stálou expozici,“ dodává s tím, že postava d'Artagnana přesto majitele zajímá.

D'Artagnan je lékař a navíc z Německa

A zajímala i filmové tvůrce. Do dnešních dnů bylo natočeno několik desítek filmů o třech mušketýrech a v paměti zůstávají i některé titulní písně z nich – třeba známá All for love, kterou v roce 1993 natočil Bryan Adams spolu s Rodem Stewartem a Stingem.

Kardinál Richelieu měl řadu filmových podob

V Lupiacu se každou druhou neděli v srpnu koná festival, na který přijíždí celkem na čtyři tisíce návštěvníků. Vesnice je upravena tak, aby vypadala jako v 17. století, lidé chodí v dobových kostýmech, šermíře představují dobrovolníci. A nedělní mše je sloužena v gaskonštině.

A to nejlepší nakonec. Prezident asociace d'Artagnana Maxime Fillos mi prozrazuje, že představitelem d'Artagnana je už dlouhá léta jistý německý lékař Thomas Samek.

Čtěte také

„Nevěděl, že d'Artagnan opravdu žil, znal ho jenom z románu Alexandra Dumase a byl jeho velkým fanouškem. Pak sem začal pravidelně jezdit a na své klinice v Hamburku se každý rok během slavností pro nemocné děti za d'Artagnana převlékal,“ vysvětluje mi

Stal se tam tak slavným, že mnozí pacienti, které na tamní pohotovost přivezou, údajně volají, že chtějí, aby se o ně postaral jedině d'Artagnan.

autor: jšm
Spustit audio