Počet případů koronaviru přibývá, Rakousko opět zavádí roušky. Plánuje i přísnější kontroly na hranicích

23. červenec 2020

Chystáte se na dovolenou do Rakouska? Naši jižní sousedé začnou od zítřka od cestovatelů z vybraných zemí vyžadovat negativní test na koronavirus. Země taky znovu zavádí povinné nošení roušek. Opatření mají zpomalit nebo zastavit šíření koronaviru. 

Čtěte také

Koronavirus se začal v minulých týdnech rychleji šířit ve Vídni a Horních a Dolních Rakousech, které sousedí s Českou republikou. Kvůli nárůstu nových infekcí se tak rakouská vláda rozhodla některá preventivní opatření proti šíření koronaviru zpřísnit. 

Od pátku 24. července tak budou v Rakousku opět povinné roušky, a to například v nemocnicích, lékárnách, veřejné dopravě, v supermarketech a na poštách.

Rakousko také zpřísňuje kontroly na hranicích, obzvlášť s Maďarskem a Slovenskem. Právě odtud přijíždějí lidé z jihovýchodní Evropy, kde se situace zhoršuje.

Opatření platí i v dalších zemích

Přísnější pravidla začínají zavádět i další evropské země. Například v celém Katalánsku včetně Barcelony se už minulý týden uzavřela kina a noční kluby, od tohoto týdne v celém Španělsku také platí povinnost nosit roušky všude tam, kde není možné dodržovat dvoumetrovou vzdálenost. 

Roušky jsou povinné i v Řecku, a to například v obchodech a MHD. Před příletem do země musí navíc turisté vyplnit elektronický formulář, na letišti se konají namátkové testy na koronavirus.

Jaká opatření zavedly jednotlivé země? Podívejte se na podrobný přehled. 

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související