Pivo dělá voda. Ve skotském pivovaru Fyne Ales vsadili na dešťovku z hor
Základem piva je voda, to potvrdí každý pivovarník. A jaká je voda, takové je i pivo. Pivovary proto investují nemalé prostředky do hlubinných studní a do úpraven vody z řek nebo z vodovodního řádu. Pivovar Fyne Ales ležící v srdci Skotské vysočiny vaří z dešťové vody. Vypravil se tam zpravodaj Jaromír Marek.
Stojíme na dvoře a průvodkyně Kim ukazuje kamsi nahoru, kde v mlze a drobném dešti spíše jen tušíme vrcholek kopce: „Támhle pod vrcholkem hory máme lapače vody. Tu vedeme potrubím až se dolů do rezervoárů o objemu asi 5000 litrů. Z nich teče voda přepadem rovnou do pivovaru.“
Co naprší, to vaříme
Znáte skotského tekutého ministra zahraničí? Přece whisky!
Jako zpravodaj ve Spojeném království jsem si zřejmě vybral správné působiště, protože si rád dopřeji skleničku dobré skotské whisky. Když jsem minulý týden natáčel ve Skotsku sérii reportáží o blížícím se referendu, nevynechal jsem příležitost, abych navštívil několik palíren a vedl několik filozofických debat o nápoji, který je skotským tekutým ministrem zahraničí. Některé přitom začaly už dlouho před polednem.
„Všechno pivo vaříte z této vody?“ ujišťuji se. „Ano, jeden den naprší a druhý den z ní vaříme pivo. Je čerstvá, kontrolujeme jen její čistotu, ale nic do vody nepřidáváme, žádnou chemii,“ zdůrazňuje Kim.
„Nemáme studnu, ale bereme vodu z hor. Spadne z nebe, my ji jen přefiltrujeme,“ potvrzuje její slova manažer Tom. „Málokterý pivovar si to může dovolit, protože málokterý stojí v tak čisté krajině jako my. Jsme na to vlastně docela hrdí.“
Pivo ze země whiskey zaslíbené
Pivovar Fyne Ale, pojmenovaný podle mořského fjordu, v jehož blízkosti leží, otevřeli před sedmnácti lety. Stojí uprostřed rodinné farmy obklopené pastvinami, na které se pasou ovce a krávy. U jeho zrodu ovšem nestálo romantické nadšení, ale pragmatické manažerské rozhodnutí.
„Chtěli jsme začít něco, co by dalo lidem práci a přitáhlo pár turistů. Zvažovali jsme leccos – výrobu svíček nebo udírnu ryb. Nakonec jsme si řekli, že to, co tady opravdu chybí, je pivovar. A tak jsme začali dělat pivo,“ vysvětluje Tom, jak se zrodil nápad začít vařit pivo v zemi, kde se daří především tradiční whiskey.
Pivo, které vás porazí
I když ani na tento nápoj v pivovaře nezanevřeli. Skotsko se prostě nezapře, a tak zde vzniká i pivo, které zraje v sudech od whiskey. Nejde však o skotskou, ale o americký bourbon.
Vyrábí se ze sladu, ale zraje jako šampaňské. V belgickém pivovaru mají řešení pro pivaře, kteří se na konci roku nechtějí vzdát bublinek
Jeden belgický pivovar dokonce nechává své pivo dozrát přímo v Champagne pomocí tamních speciálních kvasnic. Výsledkem je tak doslova šampaňské pivo.
„Nejdříve v nich zrál Jim Beam, potom whiskey z jiné americké palírny a pak jsme sudy koupili my,“ vysvětluje David. „Teď je používáme k výrobě našeho nejsilnějšího piva. Má 10 až 12 % alkoholu, není určené pro běžné pití. Ale lehké aroma whiskey tam cítíte.“
Malý, ale nezávislý
Fynne Ale vyrobí ročně kolem deseti tisíc hektolitrů piva, v Česku by tak patřil do kategorie minipivovarů. Pivo prodává ve vlastním výčepu, v okolních lokálech a obchodech pro pivní fajnšmekry.
Jak říká manažer Tom, víc ani vyrábět nechtějí. Mnohem důležitější než zvyšovat výrobu pro ně prý je, aby si uchovali nezávislost.
Související
-
Netradiční mok s lesní příchutí: pivovarníka k březovému pivu inspirovala sauna
Chmel, obilí, kvasnice a voda. Tyhle čtyři suroviny jsou základními ingrediencemi pro výrobu piva. Jeden pivovar v Estonsku k nim ale přidává ještě další přísadu...
-
Ve skotském pubu si dáma na toaletu neodskočí
V podstatě se tam nenajíte, pošlapou vám tam kabát, ale stejně budete na jejich návštěvu rádi vzpomínat. Skotské hospůdky a puby vyzařují zvláštní srdečnou atmosfér...