Pirohy, vareniky, pelmeně. Vařené taštičky na slano i na sladko miluje celá východní Evropa. Ale nejvíc asi Poláci

Bělorusové a Ukrajinci mají vareniky, Slováci a Poláci zase pirohy. Taštičky plněné na sladko i na slano lidé v Polsku milují, podávají se dokonce o slavnostních příležitostech. A stále oblíbenější jsou také jako rychlé občerstvení v pirohárnách. V jedné takové malé pirohárně v centru Varšavy se všechny východoevropské tradice mísí.

Koszykowa už od svého vzniku v 19. století patřila mezi nejdelší ulice centra Varšavy. Když se po 2. světové válce rozbombardovaná Varšava stavěla znovu, urbanisté ji tady v polovině přeťali novým náměstím Ústavy.

Takže aby to dnes turisté neměli příliš jednoduché, Koszykowé jsou dnes ve Varšavě dvě naproti sobě. Vydáte-li se tou východní směrem k českému velvyslanectví, narazíte hned za podloubím na malou pirohárnu.

Čtěte také

Teď je ještě zavřeno, ale jindy kolem oběda tady čekají hladoví Varšavané ve frontách až na ulici.

U Kresowiaka

„Pirohy jsou ideální, když máte málo času. Hotové jsou za tři minuty, sníte je za deset a může jít zase pracovat,“ usmívá se Vladimir Kurbatov, majitel, vedoucí a příležitostná obsluha.

Jak prozrazuje jméno, není Polák, ale Bělorus. Svůj podnik proto pojmenoval U Kresowiaka. „Vaříme tady jídla západu Běloruska a Ukrajiny a východního Polska. To je kuchyně Kresů, proto lokál U Kresowiaka,“ vysvětluje.

Vladimir Kurbatov, majitel, vedoucí a příležitostná obsluha v pirohárně U Kresowiaka

Jako Kresy Poláci označují území za východní hranicí, která až do roku 1939 patřila k Polsku. Maminka pana Kurbatova navíc byla Polka, takže propletení je dokonalé.

Pirohy, vareniky, pelmeně

Mezi polskými pirohy a běloruskými nebo ukrajinskými vareniky není rozdíl. Je to těsto z mouky, vajíčka a vody se sladkou nebo slanou náplní.

Pelmeně jsou ale trochu jiné. „Plní se náplní ze syrového mletého masa, takže se musí vařit déle a mají trochu jinou chuť. A zatímco k pirohům patří zakysaná smetana nebo smažená cibulka, pelmeně podáváme s vývarem,“ popisuje Vladimir Kurbatov.

Ve sladkých pirozích nejčastěji najdeme jahody nebo višně. Ze slaných patří mezi Poláky k nejoblíbenějším náplň z kysaného zelí a hřibů nebo z tvarohu a bramborové kaše.

Čtěte také

Těm se říká „pierogi ruskie“, ale aby to zase nebylo tak jednoduché, s Ruskem nemají nic společného.

„Je to starobylý název, který pochází z Haliče. Lvov a část západní Ukrajiny dříve patřily k Polsku. A na území Ukrajiny se kdysi nacházela Kyjevská Rus,“ doplňuje majitel pirohárny.

Vychlazená šťáva z kompotu z lesního ovoce nemůže v žádné polské pirohárně nebo mléčném baru chybět

Do toho, že pelmeně mají ještě své litevskou variantu kołduny, se už pouštět nebudeme. Pojďme se raději podívat do kuchyně.

S cibulkou, nebo s kompotem?

Na kamnech se smaží cibulka na pirohy a vedle se vaří kompot z lesního ovoce. Vychlazená šťáva z něj nemůže v žádné polské pirohárně nebo mléčném baru chybět.

Vladimirova manželka Galina sedí za stolem a ručně lepí jeden pelmeň za druhým, dokud jich nebude tisíc. Kolik vyrobí pirohů, tady ani nepočítají. Každopádně z dlouhých front je jasné, že lidem chutná.

Čtěte také

„Chceme, aby se tady vařilo jako doma – jen z čerstvých a přírodních surovin. Náš úspěch je ale vrtošivý. O prázdninách, nebo když je mráz jako dnes, zákazníci nechodí,“ vypráví Vladimir.

„Ale jen se trochu oteplí, stojí tu najednou fronta, že sotva stíháme. Nečekali jsme, že lidí bude tolik,“ dodává.

Jsme rádi, že lidem chutná

Malou restauraci má Vladimir Kurbatov vyzdobenou obrazy jedné ze svých dcer, pod nimi jsou dvě dlouhé nástěnky poseté nalepovacími lístečky.

Návštěvníci nechávají na stěně pirohárny Vladimirovi a jeho ženě lístečky s pochvalami

„Lidé nám píšou, jak se jim tady líbilo a jak jim chutnalo. Tady je třeba jeden z Toronta,“ ukazuje mi. „Máme tady vzkazy z Ameriky, z Itálie, někde jsem tu viděl napsáno i něco v čínštině…“

„Nejlepší oběd s Marečkem“ stojí tu napsáno na jedné cedulce. Vladimir Kurbatov doufá, že podobných spokojených vzkazů bude přibývat.

autoři: Viktor Daněk ,
Spustit audio

Související