Petr Čech

1. červen 2010

V dětství si vyzkoušel různé sporty, dnes ho známe jako úspěšného fotbalového brankáře – takový je Petr Čech, hráč české reprezentace a anglické Chelsea FC, kterého se v dopoledním vysílání Radiožurnálu ptala Hanka Shánělová. „Vzorem mi byl Dominik Hašek, ale v té době bylo finančně výhodnější hrát fotbal,“ popsal své hokejové začátky, jejichž prostřednictvím se nakonec dostal až k fotbalu.Ve středu 2. června bude hostem Ladislav Steinhauser, děkan fakulty veterinární hygieny a ekologie.

V letošní sezóně se týmu Chelsea FC, v němž Petr Čech hraje, podařilo vyhrát Anglický pohár. „Největší radost jsem měl po zápase, když jsem slavil s hráči a fanoušky,“ vzpomíná na radostné okamžiky s tím, že šlo i o velké zadostiučinění za celoroční dřinu. V současné době přemýšlí o příští sezóně a především o možném vítězství v Lize mistrů, na které jeho tým zatím ještě nedosáhl. „Tak jako každou sezónu, i teď doufám, že příští sezóna bude zlomová a podaří se nám uspět,“ vysvětluje.

Hanka Shánělová se zeptala na trému, kterou hráč zažívá během stěžejních momentů zápasu. Podle Petra Čecha ji prožívá snad každý sportovec nebo zaměstnanec, když si uvědomuje pozornost lidí a odpovědnost. „Při penaltě má brankář výhodu, protože když dostane gól, všichni to vezmou. Větší trému má hráč, který má míč,“ nastiňuje. Vzápětí dodává, že při penaltě je stěžejní zejména udržení nervů na uzdě.

Fotbalový brankář Petr Čech

K fotbalu však góly patří. „Kvůli nim se na fotbal chodí,“ přiznává Petr Čech. I mladé fotbalisty učí, že gól neznamená katastrofu. Své zkušenosti Petr Čech rád předává, a to zejména malým dětem. „Děti hltají každé slovo, což je výhoda. Jsou rády, že se dozví nové věci a zkusí si nový trénink,“ popisuje své zkušenosti z fotbalové školy. Nezapomene připomenout, jak těžké je přitáhnout děti ke sportu. „Dřív jich přišlo na nábor 100, dnes 40,“ nastiňuje situaci.

Jak se podle něj pozná talentované dítě? A jak vzpomíná své fotbalové dětství a tréninky? Nejen to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru Hanky Shánělové s fotbalovým brankářem Petrem Čechem.

Moderátorka Hanka Shánělová a Petr Čech

Záznam celého rozhovoru s Petrem Čechem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio