PET lahve jsou zdravotně nezávadné. Na pláž se ale radši vydejte se skleněnou
Polyethylentereftalát, zkráceně PET, je jeden z nejušlechtilejších plastů. Potvrzují to odborníci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Vyžaduje ale také ušlechtilé zacházení. PET láhve jsou zaručeně bezpečné jen na jedno použití.
Z historie PET lahví. Významným milníkem byla 2. světová válka

První plasty se objevily už v 19. století. Především díky své lehkosti a nerozbitnosti získávaly rychle na popularitě a nahrazovaly ostatní materiály jako dřevo, papír nebo sklo. Jednou z klíčových oblastí jejich použití bylo balení potravin.
„Sklo, plasty, kovy – všechno koroduje při dlouhodobém kontaktu s potravinou nebo agresivnější náplní,“ říká Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu. Nápoje pak mohou mít kovovou nebo nasládlou příchuť.
Důležité je, že chutí rozeznáme stopová množství nežádoucích příměsí, a to i hluboko pod hranicí škodlivosti. Obaly PET se v naší zemi testují přes dvacet let a ještě nikdy se v nich nic závadného nenašlo.
Ušlechtilý, ale na jedno použití
„Polyethylentereftalát je jedinečný díky absenci přídavných látek, nejrůznějších změkčovadel, stabilizátorů a tak dále,“ říká Jaroslav Dobiáš z Vysoké školy chemicko-technologické.
Na druhou stranu PET není vhodný úplně na všechno. Špatně snáší vyšší teploty, proto bychom PET lahve neměli nechávat na slunečním světle ani za oknem. Důležité také je, že stabilita materiálu a zdravotní nezávadnost se dá zaručit jen u „čerstvých“ PET lahví.
Když si nápoj nenalijeme a pijeme přímo z lahve, případně ji pak ještě vypláchneme a používáme opakovaně, je výsledek podle odborníků těžké předvídat.
Víte, co jíte? Ostrovy z plastů brázdí oceány, řešení zatím neexistuje, varuje Jan Freidinger z Greenpeace

Kosmetika, syntetické oblečení nebo otěr pneumatik. To všechno je zdrojem takzvaných mikroplastů – různorodých úlomků plastů menších než 5 milimetrů. A ty jsou dnes prý doslova všude. „Dokonce i ve vzduchu,“ varuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Jan Freidinger z hnutí Greenpeace.
Pozor na mikroby a plísně
„Problém může být zejména mikrobiologický,“ varuje Jitka Sosnová. „Pokud byla v lahvi určené na jedno použití minerální voda a my do ní pak nalijeme běžnou pitnou vodu, velké riziko nám nehrozí. Pokud v ní ovšem předtím byl slazený nápoj, na stěnách se mohly uchytit zbytky a lahev může být mikrobiologicky znehodnocená.“
Pokud se vám na první pohled zdá plast hladký a čistý, ve skutečnosti se na něm po nějakém čase začne dařit plísním. Takzvaně ušlechtilý materiál PET má proto v potravinářských podmínkách jen velmi krátkou životnost.
Související
-
Vědcům se omylem podařilo vytvořit mutanta enzymu, který žere plast
Týmu výzkumníků se podařilo vylepšit enzym dříve objevené bakterie, který umí rozložit termoplast PET.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Informace jsou zkreslené či smyšlené, brání se šéfka krajské hygieny, která měla srazit motorkáře a ujet
-
Nejasná úmrtí, sražení vlakem, pády ze skal. Expertka hledá, kde vznikají díry v datech o sebevraždách
-
Právník odmítl podepsat podezřelé zakázky. Když na ně Radiožurnál upozornil, šéf pojišťovny ho vyhodil
-
Miliardy pro provládní média? Orbánova vláda čelí obvinění z nelegálních dotací skrz inzerci