Pavel Pafko: Štěstí si uvědomujeme ve chvíli, kdy ho ztrácíme

25. prosinec 2018

Když je člověk profesionál, tak dává racionálnu přednost před emocemi. Tak vysvětluje chirurg a rytíř českého lékařského stavu Pavel Pafko důvody, proč před operacemi nepodléhá přílišnému tlaku. „Není to tak dramatické, je to otázka profesionality,“ vysvětluje v rozhovoru s Michaelou van Erne.

„Nejvíce mne těší, když si na vás někdo vzpomene po pěti nebo deseti letech, zažil jsem několik takových pacientů,“ pochvaluje si.

V životě je podle něj důležitá důvěra – lidé, kteří nikomu nevěří, žijí jenom ve strachu, že budou okradeni, jsou nešťastní. I to je také důvodem, proč on sám nemá strach z lékařů, když jde na nějaké vyšetření.

Chcete pomáhat? Dobrovolníci mohou zvýšit šanci pacienta na uzdravení, říká koordinátorka dobrovolníků Michaela Čermáková

Michaela Čermáková, koordinátorka dobrovolníků v ÚVN

Probudily ve vás Vánoce touhu darovat, ale peněz se vám nedostává? Darujte čas. Jak v rozhovoru s Janem Pokorným říká Michaela Čermáková, dobrovolníkem, který v nemocnicích tráví čas s pacienty, se může stát téměř každý.

„Člověk má dát důvěru, může si racionálně rozmyslet komu. Ale když ji dám, pak nepochybuji,“ vysvětluje.

Transplantace = týmová práce

Proč se většina transplantací uskutečňuje v noci? „Předchází příprava dárce a stanovení jeho smrti,“ vysvětluje Pafko s tím, že další skupina lékařů orgán odebere, další skupina je v příjmové nemocnici, navíc samotný transport zajišťuje rovněž několik lidí.

„Televize ukáže vždy jednoho, lidé ho obdivují, ale bohužel to není one man show,“ vyzdvihuje.

Břišní a hrudní chirurg rovněž vysvětluje, proč při práci na operačním sále nevadí vážná hudba. Při mechanické fázi operace je to totiž příjemné pro personál, ale také pro pacienta, který usíná. „Určitě to nerozptyluje v době, kdy se maximálně koncentrujete,“ zdůrazňuje.

Lepší je nekouřit vůbec

Elektronické cigarety jsou podle Pafka méně škodlivé, než kouření klasických cigaret, protože se nespaluje tabák a nevznikají zplodiny, které člověk vdechuje.

„Ale sám si myslím, že když bych si měl vybrat mezi elektronickou cigaretou a nekouřením vůbec, tak samozřejmě to nekouření,“ uzavírá.

Proč si štěstí si uvědomujeme ve chvíli, kdy ho ztrácíme? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Michaela van Erne , prh
Spustit audio