Pavel Novák na Srí Lance zkoušel, jak chutná slaný kokos nebo pálivé mango

Zápisník Pavla Nováka
I to, co je na pohled medově sladké, může být pěkně ostré. Proto je třeba speciality kuchyně na Srí Lance ochutnávat obezřetně. Někdy může být kombinace chutí docela nečekaná. Reportér Pavel Novák se rozhodl něco z místní překvapivé kuchyně vyzkoušet.
V restauraci pana Zama Subugyho v jedné z uliček starého opevněného města Galle na jihu Srí Lanky nemají jídelní lístek. Ten je přímo na polici v hliněných miskách na trojnožkách, které slouží jako ohříváčky. Host si může vybrat, odkud si nabere.
Čtěte také
„Základem je rýže s bylinkami a čočkový dahl, tedy čočková polévko-kaše s kokosovým mlékem,“ upřesňuje místní chef. Dále nabízí kuřecí a také banánové kari. To je prý stoprocentně jeho vlastní recept. Nikdo jiný něco takového nedělá.
Podnik pana Zama Subugyho je malý, jen s pěti stoly. Ve své hospůdce vaří čtyři roky. První rok se učil a s vařením mu pomáhala maminka. Předtím se živil jako znalec drahých kamenů, které opracovával a prodával.
Kuchařem z vášně
Na rozdíl od práce s kameny je provoz restaurace docela řehole. „Vstávám v pět hodin ráno. Jdu nakoupit na trh a pak začnu vařit, abych měl na jedenáctou hotový oběd. K vaření se vrátím zase kolem třetí odpoledne, abych měl připravenou večeři do půl šesté.“
V šest hodin totiž na Srí Lance zapadá Slunce a začínají se trousit večerní zákazníci. Pan Zam Subugy mívá otevřeno do deseti. Když je strávníků hodně, rozpálí večer plotnu potřetí.
Kokosový karambol
Hospůdka pana Subugyho se jmenuje Kokosový sambol. To je zdejší tradiční směs čerstvě nastrouhané kokosové dužiny s cibulí, česnekem a chilli. Jenže tady se sambol dělá jinak. Kuchař Zam v hliněné pánvičce kokosové vločky restuje s citronem a kořením.
Nejpálivější je mango v medové omáčce, v němž se snoubí hned čtyři chutě: sladká, uzená, pálivá a kyselá. Z tohoto karamelizovaného manga Pavla Nováka pěkně pálí pusa.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Návrh unijního rozpočtu odráží realitu v obraně, chválí firmy. Ochranář: Chybí ale peníze na přírodu
-
Francie uzná existenci Státu Palestina, oznámil Macron. Oficiálně tak učiní v září
-
Když nedodáme ověřené informace, budou lidé hledat alternativní zdroje, říká odborník ministerstva
-
Je-li to cena obrany svobody, jsem hrdý, říká starosta Budapešti. Policie ho předvolala k výslechu