Pavel Novák na Srí Lance zkoušel, jak chutná slaný kokos nebo pálivé mango

Největší audioportál na českém internetu

Pan Zam Subugy pózuje před svým denním menu. To tvoří přímo pokrmy nad ohříváčky | Foto: Pavel Novák, Český rozhlas, Český rozhlas

Zápisník Pavla Nováka

I to, co je na pohled medově sladké, může být pěkně ostré. Proto je třeba speciality kuchyně na Srí Lance ochutnávat obezřetně. Někdy může být kombinace chutí docela nečekaná. Reportér Pavel Novák se rozhodl něco z místní překvapivé kuchyně vyzkoušet.

V restauraci pana Zama Subugyho v jedné z uliček starého opevněného města Galle na jihu Srí Lanky nemají jídelní lístek. Ten je přímo na polici v hliněných miskách na trojnožkách, které slouží jako ohříváčky. Host si může vybrat, odkud si nabere.

Čtěte také

„Základem je rýže s bylinkami a čočkový dahl, tedy čočková polévko-kaše s kokosovým mlékem,“ upřesňuje místní chef. Dále nabízí kuřecí a také banánové kari. To je prý stoprocentně jeho vlastní recept. Nikdo jiný něco takového nedělá.

Podnik pana Zama Subugyho je malý, jen s pěti stoly. Ve své hospůdce vaří čtyři roky. První rok se učil a s vařením mu pomáhala maminka. Předtím se živil jako znalec drahých kamenů, které opracovával a prodával.

Kuchařem z vášně

Na rozdíl od práce s kameny je provoz restaurace docela řehole. „Vstávám v pět hodin ráno. Jdu nakoupit na trh a pak začnu vařit, abych měl na jedenáctou hotový oběd. K vaření se vrátím zase kolem třetí odpoledne, abych měl připravenou večeři do půl šesté.“

Místo jídelního lístku můžete nakouknout přímo pod pokličku a vybrat si na základě vůně a barvy

V šest hodin totiž na Srí Lance zapadá Slunce a začínají se trousit večerní zákazníci. Pan Zam Subugy mívá otevřeno do deseti. Když je strávníků hodně, rozpálí večer plotnu potřetí.

Kokosový karambol

Hospůdka pana Subugyho se jmenuje Kokosový sambol. To je zdejší tradiční směs čerstvě nastrouhané kokosové dužiny s cibulí, česnekem a chilli. Jenže tady se sambol dělá jinak. Kuchař Zam v hliněné pánvičce kokosové vločky restuje s citronem a kořením.

Nejpálivější je mango v medové omáčce, v němž se snoubí hned čtyři chutě: sladká, uzená, pálivá a kyselá. Z tohoto karamelizovaného manga Pavla Nováka pěkně pálí pusa.

Kromě zážitku překvapivých chutí si na Srí Lance vychutnáte také mořské obzory

autoři: Pavel Novák ,

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.