Pavel Novák na Srí Lance zkoušel, jak chutná slaný kokos nebo pálivé mango

I to, co je na pohled medově sladké, může být pěkně ostré. Proto je třeba speciality kuchyně na Srí Lance ochutnávat obezřetně. Někdy může být kombinace chutí docela nečekaná. Reportér Pavel Novák se rozhodl něco z místní překvapivé kuchyně vyzkoušet.

V restauraci pana Zama Subugyho v jedné z uliček starého opevněného města Galle na jihu Srí Lanky nemají jídelní lístek. Ten je přímo na polici v hliněných miskách na trojnožkách, které slouží jako ohříváčky. Host si může vybrat, odkud si nabere.

Čtěte také

„Základem je rýže s bylinkami a čočkový dahl, tedy čočková polévko-kaše s kokosovým mlékem,“ upřesňuje místní chef. Dále nabízí kuřecí a také banánové kari. To je prý stoprocentně jeho vlastní recept. Nikdo jiný něco takového nedělá.

Podnik pana Zama Subugyho je malý, jen s pěti stoly. Ve své hospůdce vaří čtyři roky. První rok se učil a s vařením mu pomáhala maminka. Předtím se živil jako znalec drahých kamenů, které opracovával a prodával.

Kuchařem z vášně

Na rozdíl od práce s kameny je provoz restaurace docela řehole. „Vstávám v pět hodin ráno. Jdu nakoupit na trh a pak začnu vařit, abych měl na jedenáctou hotový oběd. K vaření se vrátím zase kolem třetí odpoledne, abych měl připravenou večeři do půl šesté.“

Místo jídelního lístku můžete nakouknout přímo pod pokličku a vybrat si na základě vůně a barvy

V šest hodin totiž na Srí Lance zapadá Slunce a začínají se trousit večerní zákazníci. Pan Zam Subugy mívá otevřeno do deseti. Když je strávníků hodně, rozpálí večer plotnu potřetí.

Kokosový karambol

Hospůdka pana Subugyho se jmenuje Kokosový sambol. To je zdejší tradiční směs čerstvě nastrouhané kokosové dužiny s cibulí, česnekem a chilli. Jenže tady se sambol dělá jinak. Kuchař Zam v hliněné pánvičce kokosové vločky restuje s citronem a kořením.

Nejpálivější je mango v medové omáčce, v němž se snoubí hned čtyři chutě: sladká, uzená, pálivá a kyselá. Z tohoto karamelizovaného manga Pavla Nováka pěkně pálí pusa.

Kromě zážitku překvapivých chutí si na Srí Lance vychutnáte také mořské obzory

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související