V malajsijské kuchyni se prolínají chutě z různých koutů světa. Vítejte na tržnici v Kuala Lumpur

Žaludkem neprochází jen láska, ale i tolerance. Platí to přinejmenším v Malajsii, kde společně žijí lidé mnoha etnik a náboženství. V Kuala Lumpur jsou místa, kde se to nejlepší z každé kultury dá ochutnat.

V Malajsii spolu žijí už dávno lidé několika různých náboženství, etnik a jazyků. Oficiálně sice k dorozumívání slouží malajština, i místní se ale často raději sáhnou k angličtině. Čínské a indické vlivy se odrážejí i v malajsijské kuchyni. Stačí se v Kuala Lumpur vydat na malou procházku po čínské čtvrti.

„Tohle se jmenuje Gulab Jamun. Jsou to smažené kuličky z mléčného prášku s kardamonem, které se namočí do spousty sladkého sirupu. Je to typické indické jídlo. Když sníte něco hodně ostrého, zkrátka se hodí to zajíst něčím sladkým,“ říká Jane.

Trh je opravdu velký. Podle Jane je tady na 800 obchůdků, ve kterých se dá koupit snad všechno, od čerstvého ovoce, manga, liči, hroznového vína až po falešné kopie značkových hodinek a kabelek. Taky to tu voní po karamelu, protože stojíme po větru od místa, kde se praží burské oříšky.

Jane ukazuje na jeden stánek za druhým, támhle si prý někdy chodí kupovat sladké sójové mléko, tady umí výbornou čínskou chajnanskou rýži s kuřetem a zázvorem, opodál je stánek zase s malajsijskými specialitami, třeba se smaženými nudlemi s krevetami, olihněmi a ostro-kyselou pastou sambala. A pro indické kari taky nemusí člověk chodit daleko, Jane jde ale najisto a zastavuje se až u stánku prošedivělého Číňana v kostkované košili.

Apam Balik

„Moje nejoblíbenější jídlo je malajsijský koláč Apam Balik, připomíná trochu palačinku, která se ale plní oříšky, burákovým máslem nebo kukuřičnou kaší – tu mám nejradši,“ říká přihrblý Číňan, který smaží těsto na Apam Balik na velké pánvi přikryté otlučenou hliníkovou poklicí.

Recept je podle něj jednoduchý, stačí jen smíchat mouku, mléko, vejce a o všechno ostatní se postarají kvasnice, jedlá soda a kypřící prášek – a Apam Balik pak prý pořádně nabyde. Pak stačí osmažit, posypat cukrem a nasekanými oříšky, přeložit a naporcovat.

Malajsijci se navzájem tolerují

Na tržnici je i oddělení masa, kde si můžete vybrat opravdu čerstvé maso přímo z klece ještě živé, jsou tady kuřátka. Vyberete si kuře, řezník vám ho zabije, hlavně si nevšímat krys, které pobíhají po zemi.

Ptám se Jane, jestli při tom všem mísení etnik a jazyků tady kvůli tomu nevznikají třenice. „Tak možná v novinách. Ale tady ne. Malajsijci jsou velmi přátelští a laskaví lidé, kteří se navzájem tolerují,“ upozorňuje.

Kuala Lumpur, čínská čtvrtť

Lidé všech vyznání se tady potkávají už proto, že hned v okolí jsou jedny z nejstarších a nejkrásnějších chrámů Malajsie – taoistická svatyně Sin Sze Si Ya, anglikánská katedrála svaté Marie, hinduistický chrám Sri Mahamariamman a mešita Jamek.

autor: vid
Spustit audio