Pavel Maurer: Pivo je u nás na prvním místě

19. květen 2013
Glosa Pavla Maurera

Proč je Česko pivní velmocí? A víte, co o naší zemi říkají Britové, kteří rádi zdůrazňují takzvaná 3B? I to se dozvíte od gastronauta Pavla Maurera.

Nikdo mi nevymluví, že Česká republika je světová pivní velmoc. Mám spoustu argumentů, že v pivu jsme opravdoví globální velmistři! Dovolte, abych vám osvěžil paměť, proč tomu tak je.

Ve spotřebě piva na hlavu obhajujeme už mnoho let absolutní prvenství. Se svými 164 litry na hlavu ročně jsme daleko před druhým Irskem a třetím Německem. A to nevyhráváme jen o nějakých pár deci, ale o několik desítek litrů! A pokud jste byli v typické irské hospodě nebo na slavném mnichovském Oktoberfestu, určitě uznáte, že naše prvenství je oprávněné a svědčí o velké svědomitosti a zodpovědnosti našich domácích pivařů.

Čtěte také

Náš malinký stát má v současné době kolem dvou stovek pivovarů a odhadem přes 350 různých značek piv. Kromě velkých a středních pivovarů musíme počítat i malé lokální pivovárky, které vaří třeba jen pro jednu hospodu, klášter nebo vesnici. Naše pivní kultura je skutečně nesmírně členitá.

Dvě česká města propůjčila světu nezapomenutelná jména. Podle Plzně se jmenují všechny světové ležáky, které jsou označené odborným názvem „pils“. Podle Českých Budějovic a jejich Budvaru se zase jmenuje jedno z nejslavnějších amerických piv. Dodnes nejsou vyřešeny nekonečné právní spory o toto jméno, ale mám dojem, že v posledních letech skórují spíše Jihočeši. Dej jim Bůh štěstí, jak říkají pivovarníci.

Čtěte také

Možná nevíte, že během deseti dnů v době sametové revoluce v listopadu 1989 splnily pražské pivovary plán prodeje až do konce roku. U nás se přece politika vždy dělala v hospodách. Dalším nezvratným faktem je, že když je u nás ekonomická krize, pije se stejně dál jako o život, jen namísto dvanáctky se dává přednost desítce. Je levnější!

A nakonec jeden malý příklad. Britští turisté si mezi sebou šuškají, že do Prahy jedou na 3B, tedy Beer, Buildings a Boobs. Volně přeloženo, jezdí sem kvůli pivu, budovám a děvčatům. Pořadí nerozhoduje, ale vzhledem k ceně a chuti je pivo vždy na prvním místě!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio