„Paměť jsme my, nesmíme zapomenout.“ Celý svět si připomíná památku obětí holokaustu

Lidé po celém světě si právě dnes připomínají památku obětí holokaustu – systematického vyvražďování Židů nacisty za druhé světové války. Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti připadá na výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna 1945. Projekt Paměť národa si ho večer připomene uvedením premiéry představení Paměť jsme my v pražském chrámu svatých Cyrila a Metoděje.

Před 77 lety Rudá armáda osvobodila největší nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi. Vězněn tam byl taky Toman Brod.

„Já jsem sice přežil Osvětim, ale to, co mě pak čekalo na podzim, v zimě a na jaře 1945 v Grossrosenu, kam nás převezli – to byla jedna velká hrůza,“ vzpomínal pro projekt Paměti národa. Byla tam zima, mráz, těžká práce. Neměli jsme prakticky žádný oděv…“

Je jenom jedna krev – ta lidská

Památku šesti milionů Židů, ale i Romů a dalších menšin vyvražděných nacisty připomínají oficiální pietní akce na celém světě. Například v Evropském parlamentu vystoupila jedna z přeživších holokaustu, dnes 101letá berlínská rodačka Margot Friedländerová.

Vězni koncentračního tábora Osvětim po osvobození v roce 1945

„Člověk nemůže všechny milovat, ale měl by je alespoň respektovat, a to nezávisle na náboženství nebo barvě pleti,“ vyjádřila se už dříve o problémech, které způsobují podobné lidské tragédie. „Vždycky říkám, že neexistuje žádná židovská, křesťanská nebo muslimská krev. Je jenom lidská krev a všichni jsme si rovni.“

Influenceři v boji proti nenávisti

Antisemitismus ale nemizí ani po bezmála osmdesáti letech po konci druhé světové války. Židovské organizace upozorňují hlavně na útoky ve Spojených státech. Podle FBI byli loni Židé terčem víc než poloviny útoků vedených z náboženských důvodů a například v New Yorku tvoří antisemitské útoky víc než třetinu všech útoků z nenávisti. K jednomu došlo i v předvečer tohoto pamětního dne v italském Toskánsku.

Čtěte také

Organizace po celém světě se proto snaží šířit osvětu. V Izraeli teď spustili projekt, který má pomoct předcházet šíření antisemitismu. S pomocí influencerů a online kurzů má mladé lidi naučit, jak na sociálních sítích poznat i na první pohled zdánlivě nevinné nenávistné příspěvky a jak pracovat s těmi, kdo je šíří.

Paměť jsme my

V Praze si Mezinárodní den památky obětí holokaustu připomenou mimo jiné v kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde před bezmála 80 lety svedli českoslovenští parašutisté svůj poslední boj proti mnohonásobné německé přesile po úspěšném atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Projekt Paměť národa tam ve čtvrtek večer uvede premiéru představení Paměť jsme my, které vychází z příběhů heydrichiády. Scénář představení vznikl na základě osudu čtyř pamětníků, se kterými se herci setkali ještě před prvními divadelními zkouškami. Jejich příběhy pak dala dohromady režisérka Tamara Pomoriszki.

Slyšet ten příběh přímo na tomto místě, byl pro mě neuvěřitelný pocit, popisuje herečka Anna Faldusová, díky které v chrámu ožívá příběh Heleny Vovsové. Ta v roce 1941 začala pracovat na zámku v Panenských Břežanech jako pomocná síla v zahradě. S Heydrichem se poprvé setkala u brány krátce po jeho nástupu do funkce.

Po atentátu na Heydricha zavraždili nacisté stovky lidí. Zničily a vyhladili také obce Lidice a Ležáky.

Spustit audio

Související