Osamělé seniory v Japonsku zabaví minirobot Kirobo. Popovídá si s nimi, nebo zazpívá

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala, hlásal slogan, který s oblibou rozkřikoval strýc Pepin v Hrabalových Postřižinách. V Japonsku se možná brzy objeví výzva: Cítíte se osamělí? Kupte si figurku Kirobo.

Bude to ale spíš doporučení pro příliš zaměstnané Japonce, aby svým stárnoucím rodičům pořídili někoho, kdo si s nimi bude povídat. V Japonsku je totiž vůbec největší podíl lidí důchodového věku ve společnosti ze všech vyspělých zemí. Pozornost blízkých tam může alespoň částečně nahradit robot.

Robot do dlaně

Co je nového? Jak se máš? Třeba na to se může zeptat malý robůtek Kirobo. Figurka, která připomíná velikostí u nás známého Igráčka, má v poměru k tělíčku velkou hlavu a na ní velké oči. Ty jsou v robotickém obličeji dominantní. Kirobo se vejde do dlaně a váží necelá 2 deka. Vyvinuli ho konstruktéři firmy, která se jinak zabývá hlavně výrobou aut.

Kirobo dokáže odpovídat na jednoduché otázky a také na požádání zazpívat. Po třech hodinách nabíjení si dokáže povídat další 2,5 hodiny. Aplikace pro konverzování se musí u tohoto společenského robůtka jednou za měsíc za poplatek aktualizovat. Pořízení malého společníka, který se má v Japonsku začít prodávat příští rok, přijde na skoro 400 dolarů – přepočteno na koruny 9,5 tisíce.

Robopes Aibo

Úspěšný robotický pes

Má pomoci udržovat v mentální kondici stárnoucí Japonce, na které často nemá jejich rodina čas. V Japonsku je totiž lidí starších 65 let už více než čtvrtina populace. To je vůbec nejvíc z vyspělých zemí. Že má tato pomůcka šanci na komerční úspěch, ukázala obliba předchozího společenského robota, mluvícího psa Aibo.

Aibo kňučel, reagoval na hlazení, bral ze země plastovou kost a povídal si se svým majitelem. První 3 tisíce kusů robota Aibo se v Japonsku v roce 1999 prodaly za 20 minut. Už tehdy Japonci věděli, že stárnutí obyvatelstva pro ně bude velký problém. S tím, aby se senioři necítili osamělí, tedy teď možná budou mladším Japoncům pomáhat miniroboti.

autoři: pan , jpr
Spustit audio