Opuštěné Vary. Jak Jiří Bartoška zahájil filmový festival, který se letos nekoná

Festivalové sochy stojí opuštěně před Thermalem, červený koberec pokrývá před hlavním vchodem jen schody. Na fotky je ale místa dost. Na kolonádě je v šest večer už zavřeno.   

Velký sál Thermalu je pustý jako noční město v dobách koronaviru, přesto na pódiu stojí desítka fotografů, kteří bez ustání mačkají spouště a hledají kompozici a světlo v prázdném hledišti. Na první pohled to nedává smysl. 

„Ale jo, fotka prázdného sálu na festivalu, který je a zároveň není, mi přijde celkem zajímavá,“ říká fotograf Deníku N Gabriel Kuchta a snad ani nečeká, že se tu za chvíli objeví Jiří Bartoška a Markem Ebenem. 

„Ti nejsou zajímaví, jsou tu každý rok,“ směje se mládenec v žabkách, který je na festivalu poprvé v životě. Společně s ostatními kolegy ale začne cvakat, jakmile se do devatenácté řady usadí Marek Eben. Režisér hlásí záběr, kamery se rozjedou a moderátor festivalu spustí svůj part.

„I tohle přežijeme“

Za okamžik přistoupí Jiří Bartoška a podle scénáře připravují krátký klip, kterým pozdraví diváky úvodní filmové projekce.  Festival se přesunul do 96 kin po celém Česku a trvá podle původního plánu do 11. července. „Chceme poděkovat divákům, že chodí do kina, a pozvat je na další ročník,“ říká Jiří Bartoška a hledá vodu, aby si loknul před dalším dialogem. 

Tak zase za rok

Marek Eben trochu fatalisticky přitakává. „Když se pánu Bohu zalíbí, tak festival bude. Když ne, tak nebude. Možná nebudeme ani my. Kdo ví. Ale myslím, že i tohle přežijeme.“

Rekonstrukce Thermalu

Na natáčení se přišel podívat i generální ředitel Thermalu Vladimír Novák. Do příštího roku chce pohnout s rekonstrukcí hotelu a slibuje otevřený termální bazén. „Už v červnu před festivalem by se tam měli lidé koupat.“ 

Čtěte také

Neuskutečněný festival je pro hotel velká rána, peníze ze státního rozpočtu na rekonstrukci podle Nováka ale plynou. „Hotel je obsazený z poloviny, v srpnu otevíráme další pokoje a budou v nich třeba i palandy pro děti.“ Rekonstrukce zvenčí není příliš vidět, ve vyšších patrech ale běží opravy na plné obrátky a v některých renovovaných pokojích už stojí i nábytek. 

Opuštěné Vary

Před Thermalem se na krátkém, ale sytě červeném koberci střídají turisté a lázeňští hosté. Mezi nimi brněnská etnoložka Dagmar Dobšovičová, která na festival chtěla už párkrát přijet, ale nikdy nesehnala ubytování: „Letos je to snadné. Ceny klesly a všichni nás tu chtějí. Akorát je tu snad méně lidí než v Luhačovicích.“ 

Čtěte také

Světlovlasá žena v černých brýlích se chystá i do kina na festivalové filmy, stejně tu prý mnoho zábavy není. „Vrátili jsme z výletu a chtěla jsem si koupit karlovarské oplatky. Po šesté hodině už bylo zavřeno.“ Její manžel Petr to říká celkem jednoznačně: „Je tu mrtvo.“

To je osud lázeňského město, které vsadilo na zahraniční turisty. Proto město vydává poukazy, které zlevňují českým turistům pobyt v karlovarských hotelech. Organizuje i kulturní léto, které přinese hudbu na kolonádu a společně s hotelem Thermal i na náplavku kolem řeky Teplé.   

Bez filmového festivalu přicházejí hotely, restaurace, občerstvení a služby o tržby jako za celý měsíc nebo pěkných pár týdnů běžného provozu. Příští ročník 55. filmového festivalu Karlovy Vary se koná od 2. do 10. července 2021.    

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio