Od půlnoci platí nový stavební zákon. Nic se netiskne, úřady i člověk, který staví, informace sdílí, popisuje Bartoš

1. červenec 2024

Zjednodušení, zrychlení, úleva. To by měla zajistit digitalizace stavebního řízení, která začíná 1. 7. Některé stavební úřady si stěžují, že systém není dost připravený. „Systém připraven je. Problém je, když spouštíte nový systém, s kterým se zároveň spouští zákon, nemůžete ho obrátit proti reálným datům státu ani proti registrům nebo napojení na důležité agendy, což v ostré verzi je,“ vysvětluje Ivan Bartoš, vicepremiér pro digitalizaci (Piráti).

Co všechno se spouští?

O půlnoci jsme spustili systém, který podporuje nový stavební zákon a digitalizaci stavebního řízení. Důležitou součástí stavebního zákona je portál, kde stavebníci dostanou všechna povolení a vyjádření online. Tam mohou lidé, kteří staví, ale i developeři, všichni nahrát kroky, které jsou potřeba k žádosti. Ty potom ve stejném systému přecházejí na stranu části úřednické, tedy pro stavební úřady a dotčené orgány, kde se přes internetové prohlížeče přistupuje k jednotlivým podáním a ta se vyřizují.

Dokumentace nebude nikde obíhat, vše leží na společném uložišti. Systém je centralizovaný a teď budeme rozvíjet další automatizaci úkonů. Nic se netiskne, stavební dokumentace je na jednom místě, úřady a člověk, který staví, informace sdílí. Všichni vědí, v jaké je povolení fázi. Mělo by to výrazně zrychlit stavební řízení, zpřehlednit, ale i umožnit systém jako takový řídit.

Nemohlo by rozjezd celé digitalizace brzdit to, že úřady nebudou dostatečně vybavené potřebnou technikou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související