O marocký elixír mládí se starají kozy

Marocké tekuté zlato roste v korunách svatých stromů. Že to zní podivně? Osobně jsem se o tom přesvědčil při náhodné zastávce na 88. kilometru silnice ze Savíry do Agadiru.

Cestou od Atlantiku z malebného, někdejšího pirátského, přístavního městečka Savíry do vnitrozemí směrem na Marrakéš stále častěji pozorujeme neobvyklý jev. Kozy tu v celých stádech balancují v korunách rozložitých stromů a pasou se na plodech vzdáleně připomínajících olivy.

Jedná se však o argánii trnitou, endemický strom, prý jeden z nejstarších na světě, který je ovšem na stádech koz přímo životně závislý. Argánie se totiž mohou, kulantně řečeno, rozmnožovat jedině tehdy, když jejich plody projdou trávicím traktem kozy.

Arganovému oleji se ne nadarmo říká tekuté marocké zlato. Jsou mu připisovány až zázračné účinky. Rychle si vymyslete nějaký neduh a je skoro jisté, že i proti němu arganový olej zabírá.

Snižuje hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak, riziko onemocnění rakovinou, zpomaluje údajně postup onemocnění jako je Parkinsonova nebo Bechtěrevova choroba, urychluje hojení ran, zmírňuje artritidu a také lupénku, akné… A vůbec, těžko si představit, jak by bez něj mohl existovat kosmetický průmysl.

Plod argánie trnité připomíná olivu

Koneckonců argánii se prý říká strom krásy nebo také svatý strom. Pro jeden litr vzácného arganového oleje je potřeba úroda ze čtyř až pěti korun stromu. „Jsme v družstvu, kde berberské ženy sdílejí společenský i ekonomickým život,“ vítá nás Sofia Abodkhriss.

A zatímco dělnice usazené na zemi na pestrých kobercích zručně roztloukají tvrdé ořechy, popisuje nám technologický postup ruční výroby arganového oleje: „Arganové plody se sklízejí v červnu, červenci a srpnu. Plod je nejprve zelený, potom zežloutne.“

„Jádra se nejprve usuší na vzduchu, ručně se roztloukají a loupou. Mandle se pak praží na ohni a v kamenných mlýnech drtí na kaši zvanou amlou, do které se přidává voda. Ta se přefiltruje, aby vznikl čistý přírodní olej, který se podle času sklizně dělí na potravinový a kosmetický,“ líčí Sofia a dodává, že vše je čistě přírodní, bez příměsí a barviv.

Arganový olej prý obsahuje třikrát větší množství vitamínu E než jakýkoli jiný přírodní zdroj. Výborný je i v kuchyni. Na zkoušku ochutnáváme tři z produktů zdejší manufaktury.

Tři misky, tři různé druhy chuti, vůně i využití arganového oleje

„První arganový olej je vhodný k vaření, do salátu, na tajun nebo kuskus. Snižuje cholesterol, má vysokou koncentraci vitamínu E, omega nenasycených mastných kyselin a vysokou nutriční hodnotu. Je dobrý pro diabetiky a na žaludek,“ vypočítává Sofia.

„Druhý je arganový med, který má léčebné účinky. Je smíchán s eukalyptem a rozmarýnem. Třetí je mix oleje, medu a ořechů. Je výborný třeba s chlebem,“ doporučuje. Jeho ořechovou chuť doplňují, jak jinak, všemožné léčivé nebo alespoň povzbuzující účinky.

Kdoví, možná že na jihozápadě Maroka Berbeři doopravdy objevili alchymisty po věky hledaný elixír mládí.


Zvětšit mapu: trasa ze Savíry do Agadiru, Maroko

autor: vlk
Spustit audio