Nurofen míří do lékáren. „Vykupování ve velkém není zodpovědné,“ zdůrazňuje prezident lékárnické komory

22. prosinec 2022

Mezi dětmi se šíří respirační infekce. Epidemie je podle lékařů silnější než dřív, rodiče ale v poslední době marně v lékárnách sháněli některé léky, například dětský sirup Nurofen. Teď by to už ale mělo být snazší – distributoři ho včera začali rozvážet do lékáren. Více přibližuje prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Skutečně už lékárny mají k dispozici dětský sirup Nurofen, nebo to platí zatím jen pro některé?

Čtěte také

Sirup je v těchto dnech na skladě v lékárnách po celé České republice. Některé lékárny ho ještě fyzicky nedostaly, ale vidíme třeba ze záznamů, které máme u distributorů, že jsou potvrzené. To znamená, že dnes nebo zítra by sirup do lékáren dorazit měl.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 vyzval, aby lidé lék neskupovali do zásoby, zároveň ale stát nemůže nijak omezit počet balení na osobu. Mohou to udělat lékárny?

V odůvodněných případech to udělat mohou. Setkali jsme se s případy, že si skutečně někteří lidé chtěli těch sirupů koupit třeba pět nebo deset, což nepovažuji za rozumné a je to vlastně nezodpovědné vůči těm, kteří ho potom potřebují akutně, to znamená, že si chtějí koupit jenom pro případ, kdy by to dítě mělo horečky, bolesti. Takže bych chtěl apelovat na všechny, aby se nesnažili vykupovat nějaká velká množství, aby si pořizovali sirup jenom pro indikované případy a jenom v rozumném množství.

Jaké další léky lidé ještě marně shánějí? A pokud má nějaký lék tak velký výpadek, jak mají rodiče nemocných dětí nebo i samotní nemocní dospělí postupovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související